Viituri record aduse de furtuna Florence în Carolina de Nord. Un iaht din port a ajuns în fața unei case

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Deşi a pierdut mult din forţă, furtuna Florence reprezintă în continuare o ameninţare. În Carolina de Nord, ploile torenţiale riscă să provoace cele mai grave inundaţii din istoria acestui stat.

Mai multe localităţi sunt ameninţate de viituri record, iar guvernatorul a cerut noi evacuări. Florence a lovit ţărmul vineri ca uragan de categorie 1 şi a luat până acum 17 vieţi.

Uraganul Florence, retrogradat la futuna tropicală, a adus ploi abundente în Carolina de Nord. Pentru unele localităţi, însă pericolul abia cum vine.

Roy Cooper, guvernatorul statului Carolina de Nord: "Viituri puternice încă afectează multe regiuni din statul nostru, iar riscurile cresc odată cu nivelul torenţilor violenţi. Această furtună este mai periculoasă ca oricând pentru regiunile dintre Feyetteville şi Lumberton."

Râurile umflate de ploile care au căzut fără oprire în ultimele zile au inundat 3 localităţi printre care oraşul Jacksonville.

Autorităţile au ordonat noi evacuări, însă în unele cartiere măsurile au venit prea târziu. Echipele de salvare au intervenit neobosit ca să salveze oamenii din maşinile prinse de ape sau din locuinţele unde apa a ajuns aproape de acoperiş.

"Apa tot creştea şi creştea, ca în Titanic. Vedeam cum urcă până la acoperiş. Am reuşit să deschid geamul şi am ieşit, dar m-au luat curenţii."

În unele cazuri chiar salvatorii au avut nevoie de ajutor. Un Humvee în care se aflau soldaţi şi paramedici a fost blocat de viitură, iar cei aflaţi în maşină au fost salvaţi de civili care le duceau cu barca provizii celor izolaţi.

În zonele unde pericolul a trecut, localnicii s-au întors acasă unde au găsit distrugeri de neînchipuit. Pagubele sunt însemnate în special în orăşelul istoric New Bern. O familie a găsit pe aleea destinată maşinii un iaht, adus de furtună din port, iar vântul le-a rupt garajul în două.

Florence şi-a schimbat traiectoria şi de luni de va îndrepta spre nord şi va aduce ploi torenţiale în Ohio.

Citeste și...
Parteneri