VIDEO. Vulcanul de Foc din Guatemala a avut cea mai puternica eruptie din ultimul DECENIU

Ultima actualizare: 10-10-2012 16:10
Vulcan

Vulcanul de Foc din Guatemala a cunoscut joi cea mai puternica eruptie din ultimul deceniu, cu coloane de fum si cenusa vizibile din capitala aflata la o distanta de 75 de kilometri. 

Oficialitatile au anuntat evacuarea a cel putin 33.000 de persoane din satele din jur, relateaza AFP. Deja "10.000 de persoane au fost evacuate (...). In total este prevazut ca vor fi peste 33.000", a declarat purtatorul de cuvant al serviciilor de preventie impotriva catastrofelor (Conred, public), David de Leon.

Mari coloane de fum si cenusa erau vizibile din capitala si de pe autostrata Pacificului, aflata la 20 de kilometri de crater, conducatorii auto semnaland un imens nor de cenusa care iesea dintr-o latura a vulcanului, situat intre districtele Chimaltenango, Escuintla si Sacatepequez, in sud-estul orasului Guatemala. "Acest tip de eruptie este mai puternica decat cea normala si nu a mai fost observata in ultimii ani, de aceea am declansat codul portocaliu (de pericol)" in imprejurimile vulcanului aflat in vestul tarii, a declarat pentru presa locala Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie.

Acesta a adaugat ca, din cauza exploziei puternice, cenusa a cazut peste mai multe sate iar o coloana de cenusa s-a ridicat de la 3.763 de metri altitudine. Zgomotele exploziei s-au auzit la cativa kilometri distanta.

Javier Garcia, din satul El Porvenir, a povestit pentru un post de radio local ca nu avea intentia sa isi paraseasca casa dar "vazand eruptia puternica si toata cenusa care cadea" peste el si rudele sale "am hotarat sa fugim pentru a gasi adapost". "Totul devenise negru si nu mai puteam respira", a adaugat acesta.

"De noaptea trecuta se auzeau zgomote puternice aici, in casa, iar de dimineata (joi) totul a devenit negru cand vulcanul a inceput sa arunce cenusa", a povestit pentru acelasi post de radio o femeie din satul Sangre de Cristo, in timp ce strangea unele bunuri pentru a evacua casa impreuna cu cei patru copii ai sai.

Oamenii au fost evacuati cu autocare apartinand plantatiilor de trestie de zahar si cu camioane de transport animale si bunuri, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al pompierilor din aceasta comuna, Mariano Lam. Lam a mai declarat ca multi locuitori refuza sa isi paraseasca casele si "au hotarat sa ramana la fata locului pe propriul risc".

Pentru a complica situatia, "ploi abundente sunt semnalate in zonele din apropierea vulcanului iar formarea unor eventuale lahare (curgeri de noroi amestecat cu cenusa vulcanica intalnite in eruptii vulcanice insotite de ploi abundente) este supravegheata cu scopul de lua masuri de preventie pe autostrazi si rauri", a adaugat Conred.

La 3 septembrie, autoritatile au declansat un cod galben in zona dupa ce vulcanul al carui crater ajunge la 3.763 de metri a inregistrat cea de-a treia si cea mai puternica eruptie din acest an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO