"Vera Su”, nava eșuată în dreptul Bulgariei, la Kaliakra, nu mai poate fi salvată. Pericolul este uriaș

Ultima actualizare: 14-10-2021 14:08

Autoritățile bulgare sunt tot mai preocupate de ceea ce se întâmplă în Marea Neagră, la doar 60 de kilometri de Vama Veche.

 

"Vera Su”, nava eșuată în dreptul Bulgariei, la Kaliakra, nu mai poate fi salvată. Este concluzia autorităților din țara vecină, care au observat că vaporul, încărcat cu 3 mii de tone de uree, s-a blocat pe un banc de nisip, iar valurile l-au inundat, în mare parte, după ce apa a intrat prin numeroasele spărturi.

Apa mării a intrat deja în sala motoarelor și nu va mai dura până când va ajunge la cele peste 3000 de tone de îngrășământ chimic, spun scafandrii care au inspectat vaporul.

Pericolul constă în faptul că, fiind îngrășământ folosit în agricultură, va duce la dezvoltarea fitoplanctonului. Asta poate dezechilibra mediul și sufoca unele specii, care nu pot face față înmulțirii algelor. Curenții marini protejează pentru moment litoralul românesc de poluare.

Ce se întâmplă acolo îi preocupă însă pe vecinii bulgari, în egală măsură ca și pe români. Zona Kaliakra din Bulgaria reprezintă furnizorul principal de pește proaspăt pentru țara noastră.

Autoritățile vecine anunță că pescuitul a fost interzis în zonă.

Operațiunea de recuperare a miilor de tone de uree este preconizată să înceapă abia la 1 noiembrie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO