Van Rompuy si Barroso se vor intalni cu fiecare participant la Consiliul UE pe tema bugetului

Dată publicare: 20-11-2012 17:28
Dată actualizare: 23-11-2012 01:09


Rompuy Barosso

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sustine ca absenta unui acord pe tema bugetului UE ar fi daunator pentru toti membrii.

Acesta a precizat ca tocmai de aceea impreuna cu presedintele CE se va intalni separat cu fiecare dintre liderii statelor UE si ca a luat in calcul prelungirea lucrarilor.

Van Rompuy a trimis membrilor Consiliului invitatia pentru summit-ul extraordinar prevazut pentru 22-23 noiembrie. In document, el spune ca membrii Consiliului trebuie sa ajunga la o intelegere pe bugetul multianual 2014-2020, tema deja discutata in intalniri anterioare.

El subliniaza ca absenta unui acord ar dauna tuturor statelor UE. Presedintele Consiliului precizeaza ca a decis ca impreuna cu presedintele CE, Jose Barroso, sa aiba intalniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles.

"Scopul intalnirii este clar: este de a ne asigura ca Uniunea are mijloacele necesare de a functiona in anii care vin, luand in calcul constrangeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastra de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criza. Sa fim bine intelesi: absenta unui acord ne-ar afecta pe toti. De aceea am aranjat ca intalnirea noastra sa poata fi prelungita, daca este nevoie", scrie presedintele Consiliului.

El mentioneaza ca saptamana trecuta a trimis un proiect al concluziilor lucrarilor Consiliului pe tema bugetului, iar toate delegatiile si-au exprimat ingrijorari. Van Rompuy precizeaza ca reprezentantii Consiliului au propus un buget redus cu 80 de miliarde fata de proiectul Comisiei.

"Stiu ca asta creeaza dificultati. Oricum, toata lumea trebuie sa inteleaga ca avand mai putini bani nu putem fi ca inainte. A trebuit sa facem alegeri politice", a spus Van Rompuy, precizand ca reducerile au fost facute proportional.

Presedintele Consiliului precizeaza ca discutiile de la summit vor incepe joi seara, la ora 20.00 (21 la Bucuresti), cu o intalnire cu presedintele Parlamentului European.

Van Rompuy spune ca va prezenta concluziile legate de buget in urma intalnirilor bilaterale, iar joi seara doreste sa se ajunga la un nou proiect de declaratie a Consiliului. Presedintele Traian Basescu va participa, reprezentand Romania, la Consiliul European.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO