Un cuvant gresit a pus in pericol vietile a sute de oameni. Doar cateva secunde au lipsit ca 2 avioane sa se ciocneasca

24-05-2014 08:28


Un cuvant gresit a pus in pericol vietile a sute de pasageri imbarcati in doua curse aeriene din Statele Unite ale Americii. Cateva secunde au lipsit ca cele doua avioane, care tocmai decolasera, sa se izbeasca.

Vinovat pentru aceasta eroare ar fi fost se pare controlorul de trafic, care i-a indicat unuia dintre piloti directia gresita de zbor. Desi incidentul a avut loc la inceputul lunii mai, discutia dintre pilot si turnul de control a fost facuta publica abia acum: "United 601, multumesc, vireaza la dreapta. Fa un viraj spre dreapta."

Pe 9 mai, zborurile United 601 si United 437 au pornit de pe aeroportul intercontinental din Houston aproape simultan. La scurt timp dupa decolare, turnul de control a cerut cursei United 601 sa vireze spre dreapta. O miscare ce l-a adus pe traiectoria zborulului United 437. In cateva secunde, controlorul de trafic aerian din turnul de control parea sa isi constientizeze greseala: "United 601, opreste-te din viraj, nu mai vira la dreapta, domnule...United 601, opreste virajul, opreste ascensiunea si opreste virajul, United 601!"

Potrivit declaratiilor facute ulterior, se pare ca in momentul in care a fost inregistrata aceasta conversatie, cele doua avioane se aflau la o distanta de doar 1 600 de metri unul de celalat. Practic, aeronavele ar fi urmat sa treaca razant una pe sub celalalta, cu aproximativ 100 de metri distanta intre ele. Ar fi fost suficient un gol de aer sau un viraj usor pentru a se produce un dezastru.

Cei 300 de pasageri ai celor doua curse nu si-au dat seama cat de aproape au fost sa se ciocneasca. Emotiile au fost insa uriase pentru piloti. Acestia au incercat sa afle de ce au primit indicatii eronate.

Pilot United 601: "Hei! Aici 601. Ai idee ce s-a intamplat?"
Alt pilot: "In principiu, ati trecut fix unul pe deasupra celuilalt. Asa parea din perspectiva mea, insa habar nu am ce se intampla in turnul de control. Dar a fost la limita."
Pilot United 601: "Cred ca de fapt a vrut sa ne spuna sa viram la stanga."

Acest caz nu este unul izolat. In ultimele saptamani, au fost raportate alte doua astfel de incidente, in care au fost implicate avioane de pasageri. Din fericire, desi la limita, catastrofa a fost evitata de fiecare data.

VIDEO PROTVPLUS.RO