CRIZA IN EGIPT: Cel putin 578 de persoane au murit. Avertizarea MAE catre cetatenii romani

Egipt, revolte - 1

Ziarele din intreaga lume, de la britanicii de la The Guardian pana la nemtii de la Bild, vorbesc despre un moment similar cu masacrul din Piata Tiananmen.

Joi, 15 august

In iunie, 1989, mii de oameni au fost ucisi dupa ce armata a intrat in forta in mijlocul protestatarilor ce ocupau Piata Tiananmen de cateva saptamani. 

Comparatia a prins contur si dupa ce o femeie a fost fotografiata in fata unui buldozer, incercand sa protejeze trupul grav ranit al unui protestatar. Imaginea a fost comparata cu legendara incercare a unui chinez de a opri de unul singur tancurile din Piata Tiananmen.

Citește și
film
Record mondial pe Twitter, stabilit in Japonia, in timpul difuzarii unui film de Hayao Miyazaki
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

 

UPDATE ORA 21:55 Dispersarea sangeroasa de catre armata si politie, miercuri, a manifestantilor pro-Morsi la Cairo si violentele care s-au propagat apoi in toata tara s-au soldat cu 578 de morti, dintre care 535 de civili, a anuntat joi Ministerul Sanatatii, citat de AFP.

Detaliind acest bilant, ministerul a precizat ca 228 de persoane au murit doar in piata Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o luna si jumatate de sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit si arestat de armata la 3 iulie.

Alte 90 de persoane au murit in dispersarea celeilalte manifestantii pro-Morsi de la Cairo. Potrivit autoritatilor, 43 de politisti au fost ucisi miercuri in ziua cea mai sangeroasa de la inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Politia si armata au luat cu asalt cele doua piete, provocand ciocniri si in restul tarii. In urma violentelor, a fost decretata stare de urgenta timp de o luna si au fost instituite restrictii de circulatie in jumatate din tara in intervalul orar 19.00-06.00 (20.00-07.00 ora Romaniei).

UPDATE ORA 16:36 MAE atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Egipt sau se afla pe teritoriul acestui stat asupra faptului ca situatia de criza continua, recomandand sa se evite "cu desavarsire" zonele unde isi au sediile principalele institutii guvernamentale si partide si unde au loc proteste.

"Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Egipt sau se afla pe teritoriul acestui stat asupra faptului ca situatia de criza continua. Dispersarea demonstratiilor din Cairo, in districtul Nasr City, zona Rabaa al Adaweiya, precum si din Giza, in zona PieTii Al Nahda, a determinat ciocniri violente soldate cu sute de morti si mii de raniti. Se recomanda cetatenilor romani sa evite cu desavarsire zonele unde isi au sediile principalele institutii guvernamentale si partide politice, unde au loc proteste si sa evite implicarea in orice fel de manifestatii", se arata intr-un comunicat transmis joi de MAE.

Ministerul aminteste ca, incepand cu data de 14 august, autoritatile egiptene au anuntat ca s-a instituit starea de urgenta si au fost impuse restrictii de circulatie.

Restrictiile de circulatie se aplica in 14 guvernorate, respectiv in Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum și Qena. Este interzisa circulatia in intervalul orar 19.00 si 06.00. Starea de urgenta va fi valabila 30 de zile.

Cetatenii romani care se afla in aceasta tara sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei in Egipt si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale, pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

UPDATE ORA 14:15 Dispersarea sangeroasa de catre armata si politie a manifestantilor pro-Morsi la Cairo si violentele care s-au propagat in toata tara au provocat, miercuri, moartea a 525 de persoane, dintre care 482 de civili, a anuntat joi un oficial din cadrul Ministerului Sanatatii, citat de AFP.

UPDATE ORIA 12:25 Egiptul a inchis miercuri punctul de trece a frontierei cu Fasia Gaza pentru o durata nedeterminata, dupa violentele provocate de dispersarea sangeroasa a sustinatorilor presedintelui islamist demis Mohamed Morsi, potrivit unui oficial din domeniul securitatii, relateaza AFP.

Sute de muncitori palestinieni traverseaza in fiecare zi punctul de trecere de la Rafah, in Peninsula Sinai, in cele doua sensuri.

Dupa interventia sangeroasa de miercuri a politiei si a armatei impotriva manifestantilor, la Cairo, si extinderea violentelor in intreaga tara, puterea instaurata de armata a decretat stare de urgenta si restrictii de circulatie intr-o mare parte a Egiptului.

UPDATE ORA 12:14 Un total de 3.572 de raniti au fost, de asemenea, inregistrati in toata tara, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii.

Potrivit acestui bilant, aproximativ 200 de persoane au murit doar in pietele Rabaa al-Adawiya si Nahda din Cairo, care erau ocupate de aproximativ o luna si jumatate de sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit si arestat de armata la 3 iulie.

UPDATE ORA 10:30 Dispersarea sangeroasa a taberelor de manifestanti de la Cairo, care cereau revenirea la putere a presedintelui demis Mohamed Morsi, si violentele din Egipt s-au soldat, miercuri, cu cel putin 343 de morti, majoritatea civili, potrivit unui nou bilant oficial anuntat joi, relateaza AFP.

Seful serviciilor de urgenta, Khaled al-Khatib, subordonate Ministerului Sanatatii, a declarat pentru AFP ca au murit 300 de civili, in timp ce Ministerul de Interne a anuntat moartea a 43 de politisti.

Aceasta este cea mai sangeroasa zi de la inceputul revoltei care l-a inlaturat de la putere pe presedintele Hosni Mubarak, in 2011.

UPDATE 19:20 MAE urmareste cu preocupare evolutiile din Egipt si deplange pierderile de vieti omenesti si distrugerile materiale, informeaza ministerul, mentionand totodata ca Ambasada la Cairo este in contact cu cetatenii romani prezenti in Egipt si este pregatita sa acorde ajutorul necesar, in caz de nevoie.

"Ministerul Afacerilor Externe roman sustine apelul Inaltului Reprezentant UE Catherine Ashton privind necesitatea ca toate partile implicate sa dea dovada de retinere pentru stoparea confruntarilor violente si restabilirea calmului. De asemenea, reitereaza necesitatea respectarii drepturilor fundamentale ale omului si libertatilor cetatenesti si incurajeaza dialogul dintre toate partile implicate pentru identificarea solutiilor optime pentru reluarea procesului politic de tranzitie democratica", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de MAE.

Ambasada Romaniei la Cairo este in contact cu cetatenii romani prezenti in Egipt si este pregatita sa actioneze in functie de situatie pentru a le acorda ajutorul necesar, in caz de nevoie, mentioneaza sursa citata.

Guvernul egiptean a introdus interdictii de circulatie pe timp de noapte la Cairo si in alte 11 provincii ale tarii, dupa violentele soldate cu zeci de morti, informeaza AFP.

UPDATE 19:00 Bilantul interventiei fortelor de ordine pentru dispersarea sustinatorilor fostului presedinte Mohamed Morsi se ridica la 149 de morti, in Egipt, anunta Ministerul egiptean de Interne, citat de AFP.

Serviciile de securitate egiptene au intervenit miercuri pentru dispersarea sustinatorilor fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, inlaturat de armata pe 3 iulie, in ceea ce multi analisti au catalogat drept o "lovitura de stat militara".

Violentele izbucnite in Cairo si in alte orase s-au soldat cu 149 de morti, a comunicat Ministerul de Interne.

UPDATE 18:50 Vicepresedintele Egiptului, Mohamed ElBaradei, a anuntat miercuri dupa-amiaza ca demisioneaza, pe fondul violentelor soldate cu peste 100 de morti, relateaza AFP.

"A devenit dificil sa continui asumarea responsabilitatii unor decizii cu care nu sunt de acord", i-a scris ElBaradei presedintelui interimar egiptean Adly Mansour.

UPDATE 16:50 Presedintia egipteana a anuntat, miercuri, instaurarea starii de urgenta pentru o luna in aceasta tara, relateaza AFP.

Mick Deane lucra pentru Sky de 15 ani, la Washington si Ierusalim.

Postul de televiziune a adaugat ca ceilalti membri ai echipei care transmitea de la evenimentele de la Cairo sunt nevatamati.

In cursul diminetii, politia egipteana, sprijinita de armata, a luat cu asalt doua piete pe care manifestanti pro-Morsi le ocupau de peste o luna, impreuna cu femei si copii.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Doua tinere britanice, atacate cu acid in Zanzibar, destinatia turistica de vis din Tanzania
Doua tinere britanice, atacate cu acid in Zanzibar, destinatia turistica de vis din Tanzania

Doua tinere britanice au fost atacate miercuri seara cu acid, la Zanzibar, o agresiune considerata rara impotriva turistilor straini care vin in arhipelagul autonom din Tanzania, a anuntat joi politia locala, relateaza AFP.

Record mondial pe Twitter, stabilit in Japonia, in timpul difuzarii unui film de Hayao Miyazaki
Record mondial pe Twitter, stabilit in Japonia, in timpul difuzarii unui film de Hayao Miyazaki

Utilizatorii platformei Twitter din Japonia au stabilit un nou record mondial - 143.199 de mesaje pe secunda atunci cand au postat pe aceasta retea de microblogging cuvantul "balus", in timpul difuzarii filmului "Castle in the Sky", de Hayao Miyazaki.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.