Un bărbat a fost arestat în Norvegia pentru că a furnizat secrete de stat Rusiei

Ultima actualizare: 17-08-2020 20:25
Norvegia
Shutterstock

Serviciul de informaţii (PST) din Norvegia a anunţat luni că a arestat un norvegian suspectat că a furnizat secrete de stat Rusiei, relatează AFP.

"Bărbatul este suspectat oficial că a furnizat altui stat informaţii care ar putea afecta interesele fundamentele ale naţiunii", a transmis PST pe Twitter.

O reprezentantă a PST a precizat ulterior că această putere străină este Rusia.

"Persoana arestată a avut întâlniri cu un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse", a declarat Line Nyvoll Nygaard la postul TV2 Nyhetskanalen, potrivit Agerpres.

Contactat de AFP, PST a refuzat să dezvăluie identitatea suspectului.

La rândul său, organismul de certificare DNV GL a confirmat că este vorba de unul dintre angajaţii săi.

"Prin poziţia sa, suspectul a avut acces la informaţii care, în opinia noastră, ar putea fi de un mare interes (...) pentru alte ţări şi alţi actori", a precizat Nyvoll Nygaard.

Arestat sâmbătă într-un restaurant din Oslo după ce, conform PST, s-a întâlnit cu un ofiţer rus, suspectul în vârstă de circa 50 de ani a compărut luni în faţa unui judecător în vederea plasării sale în detenţie provizorie.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a făcut niciun comentariu.

În raportul său anual de evaluare a riscurilor, publicat în februarie, PST a atras atenţia asupra pericolelor de spionaj care planează asupra a diferite sectoare ale societăţii norvegiene (putere politică, mediul economic, cercetare, apărare), evidenţiind Rusia, China şi Iran.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO