Un antreprenor miliardar vrea sa colonizeze planeta Marte cu 80.000 de oameni in urmatorii 20 de ani

29-11-2012 18:23

planeta Marte

Elon Musk, miliardarul fondator si director general al companiei spatiale private SpaceX, intentioneaza sa "colonizeze" planeta Marte cu ajutorul a 80.000 de persoane, care vor ajunge pe planeta rosie in urmatoarele doua decenii.

Potrivit spuselor sale, temerarii care doresc sa se stabileasca pe Marte trebuie sa plateasca suma de 500.000 de dolari fiecare.

Elon Musk spune ca planul de colonizare a planetei rosii va fi implementat gradual si va debuta cu un grup mic de "pionieri ai spatiului", alcatuit din 10 persoane, care vor ajunge pe Marte la bordul unei rachete reutilizabile Falcon 9, ce va fi alimentata cu oxigen lichid si metan.

Musk, primul antreprenor privat din industria aerospatiala care a lansat cu succes o misiune privata la bordul Statiei Spatiale Internationale, in primavara acestui an, considera ca aceasta prima etapa a proiectului sau "ar putea conduce" spre o realizare mult mai mare.

Primii colonisti vor construi pe Marte case ecologice, sub forma unor domuri transparente, presurizate cu dioxid de carbon, un gaz ce va permite solului martian sa sustina culturi de plante, care vor permite la randul lor intretinerea formelor de viata.

Spre sfarsitul proiectului, populatia de pe Marte ar putea ajunge la 80.000 de persoane - o cifra estimata pe baza teoriei potrivit careia o persoana din 100.000, de pe Terra, va dori in viitorul apropiat sa calatoreasca in spatiu.

Proiectul elaborat de Musk are un cost estimat la 36 de miliarde de dolari.

Miliardarul american considera ca proiectul va putea fi realizat si cu sprijinul guvernelor lumii, daca acestea vor aloca intre 0,05% si 0,25% din produsul intern brut (PIB) al tarilor pe care le conduc.

In luna mai a acestui an, capsula Dragon, construita de compania SpaceX, s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala (ISS), devenind primul vehicul spatial construit si operat de o societate privata care realizeaza o astfel de misiune spatiala.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO