Ucraina denunță acte de terorism alimentar ale Rusiei. Sute de mii de tone de cereale furate au fost duse în Egipt sau Liban

×
Codul embed a fost copiat

După Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei declară că nu este de acord ca Ucraina să beneficieze de un drum mai scurt spre aderarea la Uniunea Europeană. În ciuda situației dificile în care se află țara.

Între timp, oficialii de rang înalt din Suedia și Finlanda, proaspăt candidate la NATO, au fost primiți de preşedintele Joe Biden. La Casa Albă se caută soluții pentru ca obiecțiile Turciei legate de aderare să fie înlăturate.

Ankara încearcă să obțină satisfacție la doleanțe mai vechi, legate de răcirea relațiilor cu unii parteneri din NATO, mai ales cu Statele Unite.

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 86

Uniunea Europeană şi-a confirmat intenţia de a investi în jur de 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru a curma dependenţa de petrolul şi gazul rusești. Bruxellesul va propune o lege care să simplifice obținerea licențelor pentru proiecte eoliene și solare. Totodată, ţările membre vor fi obligate să adauge panouri solare pe clădirile publice și comerciale începând cu 2025 și pe noile locuințe începând cu 2029.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Deja Germania, Olanda, Danemarca şi Belgia au decis să accelereze tranziţia către energia verde printr-un proiect de anvergura constând în instalarea de turbine eoliene în Marea Nordului. Obiectivul este ca în acest fel să furnizeze energie pentru 230 de milioane de locuinţe din Europa.

În paralel, responsabilii de la Moscova se străduiesc să minimizeze pierderile.

Alexander Novak, vicepremierul Rusiei: „Ete deja în curs o redistribuire a exporturilor. Volumul livrărilor către regiunea Asia-Pacific a crescut semnificativ. În jur de 54 de companii, mici, medii şi mari, au contracte cu Gazprom Export. Din informaţiile mele, cam jumătate din ele şi-au deschis deja conturi în banca noastră în moneda străină şi ruble, ca să asigure fluxul de valută, conversia în ruble şi plata gazelor în ruble.”

Un alt efect colateral al războiului din Ucraina este iminența unei crize alimentare. Cu porturile blocate şi tot multe silozuri bombardate, Ucraina şi-a redus dramatic capacitatea de a exporta cereale. Guvernul de la Kiev vorbeşte de terorism alimentar, după ce ruşii ar fi furat 400.000 de tone de cereale de la ferme ucrainene din teritoriile ocupate. Imagini obţinute de CNN arată camioane ruseşti ducând grânele în Crimeea.

Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei: „Nu e o lovitură doar pentru Ucraina. Fără exporturile noastre de cereale, zeci de tari din diferite regiuni risca penurii alimentare.”

Vasul rusesc Matros Pozynich este doar unul dintre cele implicate în valorificarea grânelor furate. A pornit din Sevastopol pe 29 aprilie, a trecut Bosforul către portul egiptean Alexandria, unde i s-a refuzat însă accesul. La fel şi în Beirut. Abia portul sirian Latakia l-a primit pe 8 mai.

Isa Soares, CNN: „Pentru Rusia, furtul cerealelor Ucrainei în vreme de război s-ar putea dovedi profitabil. Preţul grâului a crescut cu peste 60% de la începutul anului, mai ales după 24 februarie.”

În prezent, tonă de grâu se tranzacţionează cu 400 de dolari pe pieţele mondiale.

Între timp, în culise continua discuţiile menite să înlăture obiecţiile ridicate de Ankara fata de primirea Finlandei şi a Suediei în NATO. Ieri, Turcia a blocat în Consiliul Nord-Atlantic startul negocierilor de aderare.

Joe Biden, președintele SUA: „Din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial s-a format NATO. În cele șapte decenii care au urmat, NATO s-a dovedit o alianță indispensabilă, dedicată unei Europe întregi, libere și în pace. Dar în ultimii ani au început să apară îndoielile. Mai era NATO relevantă? Mai era eficientă? Mai era nevoie de ea în lumea secolului 21? Astăzi, nu există nicio îndoială că NATO este relevantă, că este eficientă și că este nevoie de ea acum mai mult ca niciodată.”

Preşedintele Biden a mai declarat ieri că Finlanda şi Suedia îndeplinesc "toate criteriile" pentru a adera la NATO şi a anunţat că va cere Congresului american să aprobe "cât mai rapid posibil" candidaturile lor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției

Un grup de funcționari bancari și membri ai conducerii Băncii Populare din Italia au vândut clienților titluri de credit nelichide și cu un grad înalt de risc.

 

Un bărbat şi-a dat foc în faţa tribunalului în care are loc procesul lui Donald Trump
Un bărbat şi-a dat foc în faţa tribunalului în care are loc procesul lui Donald Trump

Un bărbat a încercat să-şi dea foc vineri, dintr-un motiv momentan necunoscut, în faţa tribunalului din Manhattan unde are loc procesul lui Donald Trump, a anunţat poliţia.

Cutremur cu magnitudinea 5,4, raportat vineri. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5,4, raportat vineri. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de 5,4, a avut loc, vineri, la ora 14:00, ora locală a României.

 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.