The Telegraph: Si animalele traiesc mai bine ca orfanii romani


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 04:58
Data publicarii: Marti 16 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe
centru plasament

Jurnalista Angela Levin de la The Telegraph pune o intrebare cutremuratoare, la 20 de ani de cand imaginile orfelinatelor de la Cighid, de exemplu, faceau inconjurul lumii: de ce orfanii din Romania inca traiesc ca la inchisoare?

Ce a determinat-o pe jurnalista britanica sa-si puna o astfel de intrebare? Un reportaj realizat la un centru de copii si tineri institutionalizati din Bistrita.

Angela Levin descrie imaginile vazute drept o versiune cat se poate de reala a Iadului.

"Un loc care cu greu poate fi descris ca fiind potrivit pentru animale, daramite pentru oameni, dar care este singura casa pentru 35 de suflete, bebelusi de cateva saptamani dar si adulti. Cu totii au acelasi grad de handicap fizic sau mental”, scrie jurnalista.

Angela Levin a fost insotita in documentarea pe care a facut-o si de directorul unei fundatii care se ocupa de protectia copiilor si tinerilor institutionalizati. Jurnalista scrie ca si acesta a fost plin de revolta dupa ce a vazut ce se intampla la Centrul de Servicii Sociale Comunitare din Bistrita.

Printre altele, autoarea articolului publicat in The Telegraph, descrie ingrozita conditiile in care dorm multi dintre cei "cazati" in centrul de la Bistrita, adica in paturi pentru bebelusi, mult prea mici, in care nu se pot intinde si in care sunt tinuti chiar si atunci cand ating varsta maturitatii. "Cel mai tulburator lucru este linistea ingrozitoaree", mai scrie jurnalista de la The Telegraph, Angela Levin.

Mai mult decat atat, ea mai povesteste si despre scena cutremuratoare in care un tanar de 26 de ani statea izolat intr-o camera, pe o cuvertura murdara mirosind a urina si a fecale.

"Cu cat inainteaza in varsta ajung sa devina foarte agresivi, din cauza modului in care au fost nevoiti sa traiasca", adauga Levin care nu a trecut cu vederea nici privirea de "animal haituit" pe care multi dintre cei din centru o au.

In acest context, jurnalista se intreaba de ce, dupa ce Uniunea Europeana a alocat fonduri de milioane de euro pentru ca asemenea locuri sa nu mai existe, orfanii din Romania inca mai sunt nevoiti sa traiasca in conditii mai rele decat animalele.

 

 

 

Sursa: The Telegraph

Tags: orfani,

Tatal printului Charles face glume deplasate despre Romania
Orfani cu parinti! 500.000 de copii, parasiti de dragul unui trai mai bun
VIDEO PROTVPLUS.RO