Tarifele comerciale americane au intrat în vigoare. Cum va fi afectată România


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 01 Iunie 2018 18:20
Categorie: Stiri externe
donald trump

Donald Trump s-a ţinut de promisiune şi a impus tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu. Măsura extrem de contestată îi afectează chiar pe marii parteneri de afaceri ai Statelor Unite: Canada, Mexic şi Uniunea Europeană.

Experţii cred că se prefigurează un război comercial în toată regulă, care pentru noi s-ar traduce prin preţuri mai mari la produsele aduse de peste ocean.

Decizia impune taxe vamale de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, pentru trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA- Canada, Mexic şi Uniunea Europeană. Trump şi-a anunţat decizia încă de acum câteva luni, însă acordase o scutire temporară, care expiră astăzi.

Reporter: “Aşadar, tocmai am declarat războiul comercial împotriva unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri?”
Wilbur Ross, secretarul american al Comerţului: "Nu, absolut deloc. După cum ştiţi, problema este în discuţie de multă vreme şi oricum, este vorba de un procent mic al economiilor lor, circa 1 %.”

Cei vizaţi nu sunt însă, de acord. Una dintre cele mai dure reacţii a venit de la preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron, preşedinte Franţa: "Cred că decizia este nu numai ilegală, ci şi o greşeală , din multe puncte de vedere. Se adresează dezechilibrului internaţional în cel mai rău mod: divizând şi încurajând nationalismuli economic şi comercial"

Justin Trudeau, premierul Canadei: "Aceste tarife sunt complet inacceptabile"

Canada şi Uniunea Europeană vor să reclame decizia, la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: "Uniunea Europeană nu poate să rămână fără replică, aşa că vom depune o cerere de mediere a disputei, la Organizaţia Mondială a Comerţului".

La rândul lor statele Uniunii vor impune taxe importurilor americane.

Aceasta este o listă de produse care ar putea fi vizate, are 10 pagini, scrise cu litere foarte mici. Acum câteva săptămâni, preşedintele Comisiei Europene spunea că ar putea fi vizate produse fabricate integral în America, precum motocicletele Harley Davidson, whiskey-ul şi jeanşii Levi's, însă această listă este mult mai lungă.

Produsele de aici s-ar putea scumpi cu 25% taxe vamale. Sunt sute de produse americane care sunt luate în vizor, iar evident, cei care au de pierdut sunt consumatorii, de pe ambele maluri ale Atlanticului, care vor plăti mai mult, ca efect a ceea ce pare să fie un razbioi comercial aflat la început.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO