Tara in care o comunitate intreaga sufera de "epidemia sinuciderilor". Premierul a declarat stare de urgenta

11-04-2016 09:36

Ontario - Shutterstock

O comunitate de 2.000 de indigeni din nordul Canadei este in stare de urgenta dupa ce 11 persoane au incercat sa se sinucida, intr-o singura zi. Iar luna trecuta au existat alte 28 de astfel de tentative, potrivit presei canadiene.

"Epidemia de sinucideri" din Attawapiskat a inceput anul trecut, in octombrie, dupa ce o fetita de numai 13 ani si-a pus capat zilelor, pentru ca era hartuita de colegi, la scoala, scrie The Guardian. 

De atunci, alte 100 de persoane au vrut sa se sinucida.

Un membru al parlamentului canadian a numit fenomenul "un cosmar in desfasurare" si a cerut sa se ia masuri, mai ales in timpul iernii, cand rata sinuciderilor creste.

De asemenea, provincia Ontario a declarat stare de urgenta pentru Attawapiskat si a trimis o celula de criza formata din asistenti sociali si psihologi.

Premierul Justin Trudeau a scris pe Twitter: "Vestile despre Attawapiskat sunt sfasietoare. Vom continua sa imbunatatim conditiile de trai pentru populatiile indigene."

Indigenii reprezinta 4% din populatia Canadei si numara peste 1.4 milioane de oameni. Spre deosebire de restul cetatenilor canadieni, indigenii au un nivel de trai mai scazut, speranta de viata mai scazuta si sunt mai des victime ale crimelor violente sau incarcerarilor abuzive.
 

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO