SUA și China luptă pentru supremația mondială chiar și la Expoziţia Universală de la Dubai. Cum arată pavilioanele lor

Ultima actualizare: 10-10-2021 09:49

Statele Unite și China concurează acerb pentru supremația în lume, inclusiv la Expoziţia Universală din Dubai.

Pavilioanele celor două superputeri sunt cum nu se poate mai diferite, și rămâne de văzut care dintre ele va avea un impact mai puternic: etalarea de tehnologie a Chinei sau punerea în valoare a libertății și democrației din Statele Unite.

Culmea este că prezența Americii a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment, din cauza finanțării problematice.

La expoziția Universală din Dubai, vizitatorii pavilionului american sunt întâmpinați de o replică în mărime naturală a torței etalate de Statuia Libertății. Mesajul transmis: libertatea e cea care ține America în vârf!

Bob Clark, comisar general al SUA la Expo 2020: "Credem că acest pavilion reușește nemaipomenit să arate că valorile, cultura și libertatea Statelor Unite sunt victorioase".

Reporter: "Dar, când trageți cu ochiul la pavilionul Chinei, nu vă gândiți că trebuie să convingem lumea că sistemul nostru e mai bun decât al lor?".

Bob Clark, comisar general al SUA la Expo 2020: "Libertatea câștigă! Și aici găsiți o demonstrație convingătoare în acest sens".

A fost cât pe-aci ca Statele Unite să nu fie prezente în Dubai, din cauza legislației privind cheltuirea fondurilor publice. Pavilionul a fost posibil "datorită generozității guvernului Emiratelor Arabe Unite", după cum se menționează chiar pe site-ul Departamentului de Stat.

Pavilionul Statelor Unite pune în evidență realizările din trecut, dar și obiectivele de viitor privind ultima frontieră. De altfel, acesta este singurul lucru pe care America îl are în comun cu pavilionul celeilalte superputeri: China, care pune accentul pe programul spațial. Oaspeții sunt întâmpinați de ... președintele Xi Jinping, iar printre exponate găsim o mașina-concept și un panda robot.

Scott McLean, corespondent CNN: "Am străbătut toate cele trei etaje ale pavilionului și mi-am dat seama că nu e mai nimic despre cultura și istoria Chinei. În schimb, pare mai degrabă un târg high-tech care promovează companiile de tehnologie și mândriile Partidului Comunist: linia feroviară de mare viteză ori inițiativa 'Centura și Drumul'".

O competiție ce a fost întețită pe fondul tensionării relațiilor americano-chineze pe tema comerțului, a Taiwanului, a genocidului uigurilor, sau a originilor pandemiei.

 

Milioanele de oameni sunt așteptati la Expo Dubai. Evenimentul gigant se încheie peste o jumătate de an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!