SUA afirma ca trimiterea unei maimute in spatiu de catre Iran incalca o rezolutie ONU

Ultima actualizare: 01-02-2013 07:13
Iran, spatiu

Statele Unite au avertizat luni ca Iranul, daca a reusit sa trimita o maimuta in spatiu, a incalcat o rezolutie ONU care condamna programul sau balistic, relateaza AFP.

"Am vazut imagini cu aceasta sarmana maimuta ce era pregatita pentru plecarea in spatiu. Nu avem nicun fel de a confirma intr-un mod sau altul ceea se s-a intamplat cu aceasta maimuta", s-a amuzat initial purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Iranul a afirmat luni ca a realizat un "pas urias" in proiectul sau de zbor uman in spatiu pana in 2020, trimitand la bordul unei capsule, la 120 de kilometri altitudine, o maimuta care s-a intors in viata din aceasta calatorie.

Nuland a amintit "preocuparile foarte bine cunoscute" ale Statelor Unite fata de "dezvoltarea de catre Iran a tehnologiilor pentru lansarea rachetelor in spatiu".

"Orice lansare in spatiu a unei rachete capabile de a plasa un obiect pe orbita este legata direct de dezvoltarea rachetelor balistice cu raza lunga", a apreciat purtatoarea de cuvant. Aceasta a reafirmat ca "rezolutia 1929 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Iranului sa realizeze orice activitate legata de rachetele balistice capabila sa transporte arme nucleare".

Fara a putea "confirma" trimiterea de catre Teheran a unei maimute in spatiu, Nuland a apreciat ca lansarea "intra sub incidenta rezolutiei 1929".

Programul spatial iranian este urmarit indeaproape de comunitatea internationala care este preocupata de posibilele implicari militare.

Occidentul suspecteaza Iranul, in pofida dezmintirilor acestuia, ca vrea sa dezvolte lansatoare balistice cu raza lunga capabile sa poarte incarcaturi conventionale sau nucleare si a condamnat ferm orice lansare a satelitilor iranieni. Din aceleasi motive, programul balistic iranian a fost condamnat in repetate randuri de Consiliul de Securitate al ONU.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO