Rusia: acțiunile militare SUA în zona Mării Negre sunt „un zdrăngănit de arme”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 20 Februarie 2018 19:03
Categorie: Internaţional
Soldați ruși

Afirmaţiile Statelor Unite potrivit cărora Rusia îşi sporeşte capacităţile în Marea Neagră sunt 'clar o minciună', a declarat marţi, Evgheni Serebrennikov,

Evgheni Serebrennikov, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului) a declarat pentru  agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, că sporirea capacităților SUA sunt „o minciună”, în contextul în care două distrugătoare americane se află în prezent în Marea Neagră.

„În ultimul timp, din partea SUA s-au făcut auzite o serie de acuzaţii la adresa Rusiei, ba vizând întărirea capacităţilor nucleare ruse, ba acum o creştere a prezenţei militare ruse în Marea Neagră”, a afirmat senatorul rus, potrivit căruia astfel de atacuri reprezintă o încercare de a distrage atenţia de la propria consolidare de forţe şi a prezenţei militare a SUA în zonă, scrie Agerpres.

Serebrennikov a afirmat că Washingtonul încearcă „să folosească această minciună pentru a exercita presiuni politice asupra Rusiei.”

Distrugătorul american DDG-64 Carney a intrat duminică în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului DDG-71Ross, aminteşte RIA Novosti, care scrie că ambele nave sunt echipate, între altele, cu rachete de croazieră Tomahawk. Potrivit presei internaţionale, care citează o sursă a Pentagonului, Washingtonul îşi întăreşte prezenţa în Marea Neagră pentru a „contracara acumularea de forţe de către Rusia în această regiune”, a mai scris agenţia rusă de presă.

Moscova trebuie să exprime un protest faţă de consolidarea de forţe maritime americane în apele Mării Negre, a declarat marţi Aleksei Cepa, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

„Prezenţa forţelor navale americane este limitată de tratate aferente. Aceasta nu este altceva decât o escaladare a unei situaţii şi aşa complicate în lume”, a afirmat Cepa, apreciind că aceste acţiuni ale Washingtonului sunt „un zdrăngănit de arme” ce nu va duce la nimic bun în situaţia actuală internaţională.

Totuşi, cele două distrugătoare americane, care se află acum în Marea Neagră, nu reprezintă o ameninţare gravă la adresa Rusiei, care dispune de un grup de forţe mult mai important în regiune, a declarat marţi pentru RIA Novosti amiralul Vladimir Valuiev, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Baltică.

Potrivit acestuia, cele două distrugătoare americane se află sub o monitorizare permanentă din partea Rusiei, indicând că navele americane sunt urmărite constant de sistemele de observare ruseşti spaţial (satelit), radar (tactic)', de echipamente situate atât pe nave, cât şi pe submarine, inclusiv pe nave civile, care trec prin zonă.

„Cred că aceste distrugătoare nu vor constitui o ameninţare specială într-un teatru străin”, a mai spus el, avertizând că, oricum, „cele două nave sunt în raza noastră de acţiune”.

În opinia sa, scopul apariţiei acestora în Marea Neagră este unul 'provocator', de a distrage atenţia forţelor ruse.

„Pretextul este nobil - a spori prezenţa în Marea Neagră pentru a acorda ajutor Ucrainei, întrucât gruparea militară din Crimeea se consolidează în special prin creşterea numărului de submarine. Numai că Flota Rusiei din Marea Neagră nu reprezintă niciun fel de pericol la adresa Ucrainei”, a afirmat amiralul rus, adăugând că, prin trimiterea celor două distrugătoare în Marea Neagră, SUA încalcă prevederile Convenţiei Montreux.

Conform observatorilor, Convenţia ce datează din 1936 stipulează că ţările neriverane Mării Negre nu au permisinea de a menţine aici vase militare pe o perioadă mai mare de 21 de zile, dar vasele statelor membre NATO staţionează în apele Mării Negre prin rotaţie şi nu mai mult de această perioadă limită.

În paralel, Rusia a organizat luni aplicaţii cu sisteme de rachete balistice Iskander-M în regiunea Krasnodar, care se învecinează cu Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Moscova şi care face parte în prezent din districtul militar Sud la Rusiei. Exerciţiile au vizat desfăşurarea şi instalarea acestor sisteme în secret pe anumite poziţii, pregătirea pentru lansarea electronică a rachetelor asupra unor ţinte ale unui inamic convenţional

Soldați ruși Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Anchetă după ce drona
Anchetă după ce drona "Vasilică" a Armatei Române a dispărut fără urmă în Marea Neagră
Erdogan redesenează harta Istanbulului. Proiectul SF care rupe megapolisul în bucăți
Erdogan redesenează harta Istanbulului. Proiectul SF care rupe megapolisul în bucăți
Populația de pește din Marea Neagră a crescut, după ce au dispărut braconierii turci
Populația de pește din Marea Neagră a crescut, după ce au dispărut braconierii turci
VIDEO PROTVPLUS.RO
Euro bancnote
Gestul unei familii miliardare, după dezvăluirea unui secret ținut ascuns
Theresa May anunță data demisiei de la conducerea Guvernului. Care este condiția
Oficial rus, despre suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan: ”Un drum spre război”
Prăbușirile Boeing 737 Max: ce trebuia făcut, în 40 de secunde, pentru a evita dezastrul
Controversata reformă a drepturilor de autor pe Internet, votată de Parlamentul European
Nota de plată pentru cazul Înălțimilor Golan. Ce ar putea cere Trump de la Netanyahu
Jeremy Corbyn
Momentul în care un important lider britanic este lovit cu un ou în cap. VIDEO
Membrul unei celebre formații, diagnosticat cu tumoare cerebrală: ”Am avut o viaţă minunată”
Venezuela se confruntă cu o nouă pană de curent la nivel național. GALERIE FOTO
Verișoara lui Sylvester Stallone a murit într-un accident rutier în Ucraina. VIDEO
O mamă a murit la câteva ore după ce și-a îngropat fiul ucis în atacul din Christchurch
Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Macron şi Xi Jinping. Planul chinezilor pentru UE