Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema tensiunilor din Iran. Cel puțin 21 de persoane, ucise

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
reuniune ONU
Agerpres

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc, vineri, la solicitarea Statelor Unite. În cadrul întrevederii, se va discuta despre situația din Iran.

Reuniunea, programată la ora 20,.00 GMT, vineri, este deja criticată de Rusia, care consideră că manifestaţiile din Iran nu sunt de competenţa Consiliului de Securitate şi nu exclude să solicite un vot de procedură pentru blocarea dezbaterilor, informează AFP, citat de Agerpres.

Rusia a criticat această cerere a SUA, de a dezbate manifestaţiile din Iran în faţa Consiliului, şi ar putea solicita, împreună cu alţi membri ai respectivului for, un vot de procedură în încercarea de a bloca reuniunea, conform diplomaţilor.

Regulamentul Consiliului cere o majoritate de 9 din cei 15 membri pentru a adăuga un subiect pe ordinea de zi. Dreptul de veto nu poate fi utilizat în astfel de situaţii.

Ambasadoarea americană, Nikki Haley, declarase la începutul săptămânii că va solicita o reuniune a celei mai înalte instanţe a ONU în semn de susţinere a manifestanţilor iranieni.

„Poporul iranian reclamă libertate. Toţi cei care iubesc libertatea trebuie să-i susţină cauza", a spus marţi Haley.

Rusia a cerut joi Statelor Unite ale Americii să nu intervină în ceea ce Moscova numeşte „afacerile interne” ale Iranului, a afirmat ministrul de externe adjunct rus, Serghei Riabkov, într-o declaraţie pentru agenţia oficială de presă TASS, potrivit Reuters.

Riabkov a declarat că SUA se folosesc în mod deliberat de situaţia din Iran pentru a încerca să submineze acordul nuclear încheiat de marile puteri cu Teheranul în 2015.

Într-o postare pe Twitter, preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că SUA îi vor sprijinul „atunci când va veni timpul" pe cei care manifestează în Iran.

„Respect pentru poporul din Iran care încearcă să răstoarne guvernul său corupt. Veţi vedea un mare sprijin din partea Statelor Unite atunci când va veni timpul!”, a scris Donald Trump în mesajul său.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat împotriva oricărei tentaţii de interferenţă externă în politica Iranului, spunând că astfel de acţiuni ar putea provoca o reacţie. Iranienii au dreptul de a protesta liber, a mai spus Ibrahim Kalin, adăugând că este imposibil de tolerat acte de distrugere şi violenţă.

Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma manifestaţiilor din Iran începute cu o săptămână în urmă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO