Regele Charles al III-lea a împlinit 74 de ani. Parcursul de la prinț la monarh GALERIE FOTO

regele charles
Profimedia

Regele Charles al III-lea a împlinit 74 de ani luni, 14 noiembrie. El a devenit monarhul Marii Britanii după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie 2022.

Noul rege a spus că va adopta o abordare diferită ca monarh faţă de perioada sa cât a fost prinţ, spunând pentru BBC în 2018 că a fost o „prostie completă” să sugereze că ar fi politic deschis, pentru că „nu sunt atât de prost”.

„Trebuie să te uiţi doar la piesele lui Shakespeare, „Henry V” sau „Henry IV” părţile I şi 2, pentru a vedea schimbarea care poate avea loc. Pentru că dacă devii suveran, atunci joci rolul aşa cum se aşteaptă”, a spus el. „Deci, desigur, acţionezi în parametrii constituţionali”.

Regele Charles s-a născut la Palatul Buckingham, pe 14 noiembrie 1948. Patru ani mai târziu, el a devenit moștenitorul tronului, după moartea bunicului său, George V.

Deși este multimilionar prin drept de naștere, copilăria sa nu a fost una ușoară, părinții fiind mai mult absenți, după cum spun biografi și istorici regali.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Charles era un „tânăr foarte sensibil şi emotiv”, aşa că tatăl său, „mascul alfa”, a încercat să-l întărească trimiţându-l la Gordonstoun, un internat dur şi spartan din Scoţia, potrivit biografului regal Tina Brown, scrie NBC News. Aceasta este „povestea vieţii sale” - familia lui Charles „încearcă în mod constant să-l împingă în acest tipar, pentru că el era viitorul rege, care pur şi simplu nu se potrivea”, a spus Brown.

A absolvit cu note medii, descriind ulterior experienţa drept „o pedeapsă cu închisoarea”.

Regele Charles și Prințesa Diana

La momentul întâlnirii dintre Regele Charles și Prințesa Diana, ea era cu 12 ani mai mică.

Prințesa inimilor provenea dintr-una dintre cele mai vechi familii din Marea Britanie

iar în calitate de educatoare în vârstă de 19 ani era departe de a fi o socialistă a cărei istorie romantică ar putea zdruncina monarhia.

Era o uniune nepotrivită. „Presat şi panicat, se grăbise să ia o decizie înainte de a fi pregătit”, scrie Smith.

Întrebat la o conferinţă de presă dacă el şi Diana erau îndrăgostiţi, Charles a răspuns: „Orice înseamnă „îndrăgostit””.

S-au căsătorit pe 29 iulie 1981, în Catedrala St. Paul din Londra. Dar în timpul căsătoriei, Charles a fost adesea absent în turneele regale. Diana a devenit din ce în ce mai izolată, coborând înapoi în depresia şi bulimia despre care ea a dezvăluit mai târziu că o afectaseră încă din copilărie.

Însă căsătoria lor a eșuat într-un mod public, cu infidelitate reciprocă, separare și divorț, urmate de moartea Dianei în 1997, într-un accident de mașină la Paris.

Charles şi Diana au avut doi fii: Prinţul William, acum moştenitorul tronului, şi Prinţul Harry, care locuieşte în California împreună cu soţia sa, Meghan Markle, după ce s-a retras din îndatoririle din prima linie după o despărţire care a implicat acuzaţii de rasism în familia regală.

De la Prințul Charles la Regele Charles

Fostul prinţ de Wales este un mare prieten al României. El este prezent, din 1998 încoace, aproape în fiecare an în ţara noastră, iar în Marea Britanie, Familia Regală a României participă anual la vizite publice sau oficiale.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Gest impresionant al Regelui Charles. Le va da salariaților cu salarii mici un bonus la salariu din propriul său buzunar
Gest impresionant al Regelui Charles. Le va da salariaților cu salarii mici un bonus la salariu din propriul său buzunar

Regele Charles al III-lea va acorda angajaților care au salarii mici un bonus financiar din propriul său buzunar, pentru a-i ajuta să treacă peste criza economică din Marea Britanie.  

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.