Recompensă de un 1 milion de € pentru informaţii în cazul asasinării jurnalistului slovac

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii slovaci încearcă să facă lumină în cazul şocant al jurnalistului de investigații împușcat mortal împreună cu iubita lui. Poliţia vorbeşte despre o dublă crimă la comandă, iar guvernul dă necontenit asigurări că vinovaţii vor fi găsiţi.

Colegii jurnalistului de 27 de ani vor primi protecţie din partea forţelor de ordine. În acest timp, ecourile crimei s-au propagat în întreaga Europa și au starnit reacții la nivel inalt, inclusiv din partea șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Jurnalistul Jan Kuciak şi iubita lui au fost găsiţi fără viaţă în casa lor dintr-o localitate aflată la est de Bratislava. Amândoi fuseseră împuşcaţi. Poliţia a fost chemată de o rudă îngrijorată că niciunul nu răspundea la telefon.

Uşa nu fusese forţată, aşa că este posibil ca victimele să îl fi cunoscut pe asasin.

Chiar din primele ore după ce s-a aflat de crimă, şeful poliţiei slovace a declarat că moartea jurnalistului ar putea să aibă legătură cu activitatea lui profesională.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Robert Fico, premierul slovac: "Dacă se va dovedi că moartea lui are legătură cu munca de jurnalist, vorbim de un act fără precedent şi un atac la adresa libertăţii presei."

Guvernul slovac a promis că vinovaţii vor ajunge în faţa justiţiei și a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care vor duce la o arestare.

Jaromir Ciznar, procuror general: "Dacă se va dovedi că asasinatul are legătură cu activitatea lui profesională, vă garantez că se va dezlănţui iadul, fiindcă aşa ceva este inacceptabil într-un stat democratic."

Jan Kuciak lucra de trei ani pentru un site de ştiri şi se specializase în anchete despre cazuri de fraudă cu ramificaţii la nivelul guvernului slovac.

Moartea lui vine la nici jumătate de an după ce şi în Malta cea mai cunoscută jurnalista de investigaţie a fost asasinată, într-o explozie cu maşina capcana. Şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a numărat printre oficialii care au reacţionat în termeni duri la acest nou act de violenţă. "Condamn acest act de laşitate. Uciderea sau intimidarea jurnaliştilor nu îşi au locul nici în Europa, nici într-o democraţie", suna mesajul său, publicat pe Twitter.

Robert Mahoney, jurnalist: ”El este al doilea jurnalist din Uniunea Europeană ucis în ultimele 5 luni pentru anchetele privind cazurile de corupţie. Cei doi jurnalişti investigau oameni din Guvern, care au controlul supra sistemului judiciar şi anchetelor. Aşadar, înseamnă că există un interes din partea acelor oameni aflaţi la putere, să încetinească mersul anchetelor, să le muşamalizeze sau să dezvaluiie doar parţial adevărul.”

Ultima anchetă a lui Kuciak îl avea în vizor pe un om de afaceri suspectat că a vândut apartamente de lux propriilor companii, ca să scape de plata taxelor. Anul trecut, jurnalistul a depus o plângere la poliţie, după ce a primit ameninţări de la individul vizat, care ar fi făcut afaceri inclusiv cu ministrul slovac de interne. Jurnalistul s-a plâns atunci că poliţia nu a luat măsuri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Jurnalist de investigație slovac, împușcat mortal în locuința sa
Jurnalist de investigație slovac, împușcat mortal în locuința sa

Un ziarist de investigaţie slovac care ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava a fost împuşcat mortal la el acasă în weekend.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.