Recompensă de un 1 milion de € pentru informaţii în cazul asasinării jurnalistului slovac

Ultimul update: Marti 27 Februarie 2018 20:21
Data publicarii: Marti 27 Februarie 2018 19:14
Categorie: Internaţional

Anchetatorii slovaci încearcă să facă lumină în cazul şocant al jurnalistului de investigații împușcat mortal împreună cu iubita lui. Poliţia vorbeşte despre o dublă crimă la comandă, iar guvernul dă necontenit asigurări că vinovaţii vor fi găsiţi.

Colegii jurnalistului de 27 de ani vor primi protecţie din partea forţelor de ordine. În acest timp, ecourile crimei s-au propagat în întreaga Europa și au starnit reacții la nivel inalt, inclusiv din partea șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Jurnalistul Jan Kuciak şi iubita lui au fost găsiţi fără viaţă în casa lor dintr-o localitate aflată la est de Bratislava. Amândoi fuseseră împuşcaţi. Poliţia a fost chemată de o rudă îngrijorată că niciunul nu răspundea la telefon.

Uşa nu fusese forţată, aşa că este posibil ca victimele să îl fi cunoscut pe asasin.

Chiar din primele ore după ce s-a aflat de crimă, şeful poliţiei slovace a declarat că moartea jurnalistului ar putea să aibă legătură cu activitatea lui profesională.

Robert Fico, premierul slovac: "Dacă se va dovedi că moartea lui are legătură cu munca de jurnalist, vorbim de un act fără precedent şi un atac la adresa libertăţii presei."

Guvernul slovac a promis că vinovaţii vor ajunge în faţa justiţiei și a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care vor duce la o arestare.

Jaromir Ciznar, procuror general: "Dacă se va dovedi că asasinatul are legătură cu activitatea lui profesională, vă garantez că se va dezlănţui iadul, fiindcă aşa ceva este inacceptabil într-un stat democratic."

Jan Kuciak lucra de trei ani pentru un site de ştiri şi se specializase în anchete despre cazuri de fraudă cu ramificaţii la nivelul guvernului slovac.

Moartea lui vine la nici jumătate de an după ce şi în Malta cea mai cunoscută jurnalista de investigaţie a fost asasinată, într-o explozie cu maşina capcana. Şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a numărat printre oficialii care au reacţionat în termeni duri la acest nou act de violenţă. "Condamn acest act de laşitate. Uciderea sau intimidarea jurnaliştilor nu îşi au locul nici în Europa, nici într-o democraţie", suna mesajul său, publicat pe Twitter.

Robert Mahoney, jurnalist: ”El este al doilea jurnalist din Uniunea Europeană ucis în ultimele 5 luni pentru anchetele privind cazurile de corupţie. Cei doi jurnalişti investigau oameni din Guvern, care au controlul supra sistemului judiciar şi anchetelor. Aşadar, înseamnă că există un interes din partea acelor oameni aflaţi la putere, să încetinească mersul anchetelor, să le muşamalizeze sau să dezvaluiie doar parţial adevărul.”

Ultima anchetă a lui Kuciak îl avea în vizor pe un om de afaceri suspectat că a vândut apartamente de lux propriilor companii, ca să scape de plata taxelor. Anul trecut, jurnalistul a depus o plângere la poliţie, după ce a primit ameninţări de la individul vizat, care ar fi făcut afaceri inclusiv cu ministrul slovac de interne. Jurnalistul s-a plâns atunci că poliţia nu a luat măsuri.

Jurnalist de investigație slovac, împușcat mortal în locuința sa
Jurnalist de investigație slovac, împușcat mortal în locuința sa
VIDEO PROTVPLUS.RO
ANCHETA Turcia Jamal Khashoggi
Apar noi detalii oribile despre moartea jurnalistului saudit. Turcii au căutat cadavrul în bagajele pasagerilor
Catedrala Sagrada Familia a primit autorizaţie de construcție, la peste 130 de ani de la începerea lucrărilor
Zeci de civili, printre 7 copii, ucişi într-un raid care viza Statul Islamic
Anunțul Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi
Parlamentul Macedoniei a votat în favoarea schimbării numelui țării
Rusoică acuzată de implicare în alegerile din SUA. Legătura cu Vladimir Putin
Accident India
Accident cu 60 de morți și 200 de răniți. Oamenii au fost călcați de tren, când participau la un eveniment religios
Meghan Markle, prima mărturie despre sarcină. De ce nu poate dormi noaptea
Greşeala făcută de asasinii jurnalistului saudit. Pe cine ar putea da vina Riadul
Cod roşu în regiunile din Spania unde locuiesc cei mai mulţi români. Oraşul Castellon a devenit un lac uriaş
Fostul șef al MI6: Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi ar fi fost ordonată de prințul Mohammed
Tinerii uciși la liceul din Crimeea, conduși pe ultimul drum. FOTO