Recompensă de un 1 milion de € pentru informaţii în cazul asasinării jurnalistului slovac

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 27 Februarie 2018 19:14
Categorie: Internaţional

Anchetatorii slovaci încearcă să facă lumină în cazul şocant al jurnalistului de investigații împușcat mortal împreună cu iubita lui. Poliţia vorbeşte despre o dublă crimă la comandă, iar guvernul dă necontenit asigurări că vinovaţii vor fi găsiţi.

Colegii jurnalistului de 27 de ani vor primi protecţie din partea forţelor de ordine. În acest timp, ecourile crimei s-au propagat în întreaga Europa și au starnit reacții la nivel inalt, inclusiv din partea șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Jurnalistul Jan Kuciak şi iubita lui au fost găsiţi fără viaţă în casa lor dintr-o localitate aflată la est de Bratislava. Amândoi fuseseră împuşcaţi. Poliţia a fost chemată de o rudă îngrijorată că niciunul nu răspundea la telefon.

Uşa nu fusese forţată, aşa că este posibil ca victimele să îl fi cunoscut pe asasin.

Chiar din primele ore după ce s-a aflat de crimă, şeful poliţiei slovace a declarat că moartea jurnalistului ar putea să aibă legătură cu activitatea lui profesională.

Robert Fico, premierul slovac: "Dacă se va dovedi că moartea lui are legătură cu munca de jurnalist, vorbim de un act fără precedent şi un atac la adresa libertăţii presei."

Guvernul slovac a promis că vinovaţii vor ajunge în faţa justiţiei și a oferit o recompensă de un milion de euro pentru informaţii care vor duce la o arestare.

Jaromir Ciznar, procuror general: "Dacă se va dovedi că asasinatul are legătură cu activitatea lui profesională, vă garantez că se va dezlănţui iadul, fiindcă aşa ceva este inacceptabil într-un stat democratic."

Jan Kuciak lucra de trei ani pentru un site de ştiri şi se specializase în anchete despre cazuri de fraudă cu ramificaţii la nivelul guvernului slovac.

Moartea lui vine la nici jumătate de an după ce şi în Malta cea mai cunoscută jurnalista de investigaţie a fost asasinată, într-o explozie cu maşina capcana. Şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a numărat printre oficialii care au reacţionat în termeni duri la acest nou act de violenţă. "Condamn acest act de laşitate. Uciderea sau intimidarea jurnaliştilor nu îşi au locul nici în Europa, nici într-o democraţie", suna mesajul său, publicat pe Twitter.

Robert Mahoney, jurnalist: ”El este al doilea jurnalist din Uniunea Europeană ucis în ultimele 5 luni pentru anchetele privind cazurile de corupţie. Cei doi jurnalişti investigau oameni din Guvern, care au controlul supra sistemului judiciar şi anchetelor. Aşadar, înseamnă că există un interes din partea acelor oameni aflaţi la putere, să încetinească mersul anchetelor, să le muşamalizeze sau să dezvaluiie doar parţial adevărul.”

Ultima anchetă a lui Kuciak îl avea în vizor pe un om de afaceri suspectat că a vândut apartamente de lux propriilor companii, ca să scape de plata taxelor. Anul trecut, jurnalistul a depus o plângere la poliţie, după ce a primit ameninţări de la individul vizat, care ar fi făcut afaceri inclusiv cu ministrul slovac de interne. Jurnalistul s-a plâns atunci că poliţia nu a luat măsuri.

Jurnalist de investigație slovac, împușcat mortal în locuința sa
Jurnalist de investigație slovac, împușcat mortal în locuința sa
VIDEO PROTVPLUS.RO
ploaie de bani
Ploaie de bani provocată de un tânăr de la etajul unei clădiri rezidențiale. VIDEO
Atentat la Strasbourg. Au fost reținuți indivizii care i-ar fi procurat arma atacatorului
Pedeapsa primită de un fals profet care ”prezicea!” ziua Judecății de Apoi
Celebrul vindecător Joao de Deus s-a predat autorităților, după acuzațiile de agresiune sexuală
Sediul unui post de televiziune din Grecia a fost ținta unui atac cu bombă
Model Playboy, arestat după ce s-a fotografiat nud la Vatican. Ipostazele în care a fost surprinsă
protest budapesta
Protestatarii din Ungaria, însoțiți de politicienii din opoziție. Mesajul Guvernului
Cum și-a salvat un profesor suedez un elev blocat într-o localitate controlată de ISIS
Imagini șocante în Barcelona. Scenele la care au asistat turiștii. FOTO
Schimbările climatice. Emițătorul de cantități masive de dioxid de carbon despre care oamenii nu știu
Povestea femeii care și-a deschis un magazin erotic ca să lupte cu tabuurile din țara sa
Țara în care calendarul cu Putin este mai popular decât pozele cu vedete locale