Reacția Moscovei după ce Merkel a numit Rusia un inamic al Europei


Ultimul update: Duminica 17 Februarie 2019 20:29
Data publicarii: Duminica 17 Februarie 2019 15:37
Categorie: Stiri externe

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că Rusia doreşte o Uniune Europeană "puternică, independentă, deschisă" şi "suverană" în materie de securitate.

Însă se îndoieşte că acesteia i se va "permite" să realizeze în cele din urmă acest deziderat, informează agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres

Lavrov a făcut aceste declaraţii la Conferinţa de securitate de la Munchen - un forum-cheie pentru politica externă şi de apărare europeană - la care a susţinut un discurs mai conciliant decât poziţiile exprimate anterior la acelaşi eveniment.

"Rusia, în pofida multor speculaţii, vrea să vadă o UE puternică, independentă şi deschisă", a asigurat el după ce cancelarul german Angela Merkel vorbise despre Moscova ca despre unul dintre "inamicii Europei" din cauza "războiului hibrid" pe care îl duce împotriva unor ţări ale blocului comunitar.

În acest context, ministrul rus a evocat o afirmaţie făcută în noiembrie trecut de preşedintele Vladimir Putin, potrivit căruia dorinţa UE de a fi "independentă, autonomă şi suverană în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea" este "ceva natural" din punctul de vedere al "consolidării unei lumi multipolare".

Cu toate acestea, Serghei Lavrov a pus la îndoială faptul că UE "i se va permite" să avanseze în integrarea sa în domeniul apărării, într-o aparentă referire la SUA.

Washingtonul şi-a exprimat îndoielile cu privire la proiectul european comun de apărare, avertizând că acesta ar putea să se suprapună NATO şi să genereze ineficienţe.

În opinia lui Lavrov, UE a fost împinsă "din afară" la mai multe "confruntări" în ultimul timp cu Rusia.

"Situaţia în Europa s-a tensionat. Au apărut noi fisuri, iar cele vechi s-au adâncit", a opinat Lavrov, adăugând că realităţile actuale necesită abandonarea "recidivelor de gândire colonialistă, a filosofiei cortinelor de fier şi a cordoanelor sanitare". Potrivit lui, "casa noastră comună Europa necesită o renovare capitală".

Fără o normalizare a relaţiilor între UE şi Rusia, o autonomie strategică a blocului comunitar în domeniul securităţii este imposibilă, a mai spus ministrul de externe rus.

Chiar dacă a desemnat Rusia drept unul dintre "inamicii" UE din cauza "războiului hibrid" pe care îl duce împotriva unor state europene, cancelarul german Angela Merkel a pledat sâmbătă pentru normalizarea relaţiilor cu Moscova. 'Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în întreruperea tuturor relaţiilor cu Rusia', a subliniat Merkel, citată de Reuters.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: rusia, europa, ue, aparare,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22