Razboi economic in Europa. Ce se va intampla cu Romania dupa "embargo-ul" impus de Rusia importurilor din Occident

Ultima actualizare: 11-08-2014 06:57

Oficialii europeni se vor intalni saptamana viitoare la Bruxelles pentru a discuta despre efectele pe care embargoul rus le va avea asupra economiei.

Joi, Guvernul de la Moscova a anuntat ca suspenda timp de un an toate importurile de produse alimentare proaspete si lactate din Uniunea Europeana si din alte state care au aprobat sanctiuni impotriva sa. Adica in jur de 40% din produsele de pe piata.

Analistii spun ca decizia ii va afecta in principal pe cumparatorii rusi. Totusi, vor fi si tari europene care vor resimti efectele. In marile orase din Rusia, inclusiv in capitala Moscova, in jur de 60% din marfa hipermarketurilor provine din import. Cumparatorii rusi nu sunt ingrijorati.

"Vom manca doar hrana de buna calitate. Nu avem nevoie de gunoaiele lor, care stau pe rafturi ani intregi fara sa de degradeze.Ne vom dezvolta agricultura si vom dezvolta legaturile cu alte tari", spun rusii.

Romania este oarecum ferita de un eventual razboi economic. Vindem rusilor de 1,4 miliarde de euro, mai putin de 3% din totalul exporturilor si cumparam de la ei de 2,3 miliarde.

In timp ce Bulgaria vinde chiar mai putin decat noi, Germania e primul exportator la nivel european.

"Tarile din sudul Europei vor fi lovite cel mai rau, in special Spania si Grecia. Polonia va fi afectata, la fel ca si alte tari mai mici din Estul Europei", a spus Stefan Bielmeier, economist DZ Bank. Si pentru vinurile fratuzesti va trebui gasita o noua destinatie.

"Ne va costa cateva milioane de euro. Noi exportam produse in valoare de aproape un miliard de euro, inclusiv vinuri si alte bauturi spirtoase", a spus directorul unui sindicat din agricultura, Xavier Beulin.

Norvegia vinde Rusiei hering, somon, macrou si cod in valoare de aproape 800 de milioane de euro. "Pentru noi, situatia este dramatica", a spus directorul unei companii norvegiene.

Embargoul impus de rusi ii va obliga pe toti producatorii europeni sa caute noi piete de desfacere, iar asta ar putea crea presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva. Pe de alta parte, in timp ce producatorii vor pierde, mari castigatori ar putea fi consumatorii europeni, care vor putea cumpara fructe si legume la preturi mai mici.

Lucrurile se pot complica si mai mult daca sanctiunile se extind catre alte domenii. Uzina Dacia de la Mioveni trimite piese de sute de milioane de euro fabricii Renault din Moscova.

Citeste si: Rusia contraataca: Moscova interzice alimentele din Occident si ameninta cu inchiderea spatiului aerian. Reactia UE

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO