Profilul suspecţilor implicați în atacurile din Spania. Antecedentele penale


Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Sambata 19 August 2017 09:02
Categorie: Stiri externe
barcelona

Presupuşii autori ai dublului atentat cu vehicule la Barcelona şi Cambrils formau o celulă care a acţionat în pripă după eşecul unui prim plan - care ar fi putut să fie şi mai sângeros, potrivit primelor elemente ale anchetei, relatează AFP.

TREI MAROCANI ŞI UN SPANIOL ARESTAŢI

Patru persoane - trei marocani şi un spaniol- au fost arestate -, iar cele cinci persoane de la bordul automobilului Audi A3 care a ucis o femeie la Cambrils au fost la rândul lor ucise de poliţie.

Bărbaţii reţinuţi sunt tineri, având vârsta de 21, 27, 28 şi 34 ani.

Dintre atacatorii ucişi prin împuşcare, trei au fost identificaţi până în acest stadiu de către forţele de ordine.

Şoferul camionetei care a ucis 13 persoane la Barcelona s-ar putea afla printre ei, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei regionale, Josep Lluis Trapero.

FĂRĂ ANTECEDENTE TERORISTE

Niciunul dintre bărbaţii arestaţi nu le este cunoscut serviciilor de poliţie din cauza unor fapte în legătură cu terorismul, însă unii aveau antecedente judiciare - infracţiuni de drept comun.

Cei trei marocani au fost arestaţi la Ripoll, un orăşel cu aproximativ 10.000 de locuitori situat la circa 100 de kilometri nord de Barcelona, unde au avut loc percheziţii. Singurul dintre ei a cărui identitate a fost dezvăluită este Driss Oukabir, arestat joi.

Fratele său Moussa era de asemenea căutat, la fel ca cel puţin alte trei persoane, potrivit ediţiei de la Barcelona a ziarului La Vanguardia.

Al patrulea bărbat arestat este un spaniol originar din enclava Melilla, în Africa de nord, una dintre principalele ”pepiniere” de jihadişti în Spania, alături de Catalonia, unde se pare că s-a format grupul.

Acest bărbat a fost arestat la Alcanar, la 200 de kilometri sud-vest de Barcelona, unde, joi dimineaţa, o clădire s-a surpat în această comună, în urma unei explozii care s-a soldat cu un mort şi şapte răniţi.

Aproximativ 30 de tuburi cu gaz au fost găsite la faţa locului, a aflat un fotograf AFP.

UCENICI?

Potrivit poliţiei, grupul din care făceau parte autorii atentatelor fabrica acolo un dispozitiv exploziv şi pregătea ”atentate de anvergură mai mare”.

Explozia i-a determinat, din cauza lipsei de material, să comită - în pripă - la Barcelona şi Cambrils atentate ”care nu erau de amploarea pe care o aveau în vedere”, potrivit lui Josep Lluis Trapero.

ÎNARMAŢI CU CUŢITE

Cei cinci suspecţi împuşcaţi la Cambrils purtau false centuri de explozivi.

Potrivit unor experţi, acest lucru poate fi un mod de a-şi asigura o moarte ca martiri, având în vedere că poliţia nu ezită să împuşte persoane care poartă explozivi. Însă aceasta poate fi totodată o tehnică în vederea câştigării de timp în faţa forţelor de ordine.

Ei aveau în maşină o secure şi cuţite, cu care au rănit o persoană la faţă, înainte să fie împuşcaţi.

Trei vehicule închiriate de atacatori au fost recuperate de către forţele de ordine şi erau vineri după-amiaza în curs de examinare.

Persoanele însărcinate cu închirierea acestor vehicule fac obiectul unei anchete a poliţiei.

Sursa: AFP

Atentat în Barcelona. 20 de butelii cu gazul ucigaș ”Mama lui Satan” descoperite în casa teroriștilor
Un italian a murit în atacul de pe Rambla în fața soției și copiilor săi
VIDEO PROTVPLUS.RO