Primul accident mortal cu o masina electrica Tesla aflata pe pilot automat. Ce ar fi facut soferul in momentul impactului

Dată publicare: 01-07-2016 11:05
Dată actualizare: 04-07-2016 07:50


Autoritatile americane au deschis o ancheta dupa accidentul mortal in care a fost implicata o masina electrica Tesla echipata cu Autopilot, sistemul ce permite masinii sa se conduca sau sa efectueze singura unele manevre.

O berlina Tesla, care circula cu sistemul Autopilot activat, a intrat intr-un camion. In coliziune si-a pierdut viata soferul masinii, cel care, in caz de urgenta, ar fi trebuit sa preia controlul. Un martor sustine ca in momentul fatal soferul se uita la un film cu Harry Potter.

Un accident asemanator a fost evitat, la mustata, in aprile. Sistemele de detectie ale masinii, aflata pe pilot automat, n-au sesizat nici atunci ca un camion a schimbat banda, din scurt, in fata vehiculului - un model Tesla S.

Si atunci, ca si in momentul accidentului fatal, cel care supraveghea masina aflata in teste, cu sistemul autopilot activat, era Joshua Brown, fost luptator Navy Seal. In caz de pericol el ar fi trebuit sa preia comenzile, ca in aceasta demonstratie.

Luna trecuta, vehiculul pe pilot automat, cu Brown pe scaunul soferului, a lovit un camion care a virat spre stnga, intr-o intersectie din oraselul Williston, Florida.

Nici computerul, nici Joshua Brown nu au detectat manevra camionului, asa ca franele nu au fost declansate.

In cazul ultimului accident, un martor sustine ca Brown se uita la un film cu Harry Potter, de aceea n-a reactionat in fata coliziunii iminente. Pe ecranul computerului de bord nu pot fi urmarite filme - spun, insa, reprezentantii constructorului auto.

 

"Ceea ce stim este ca masina rula pe o autostrada cu sens dublu cu sistemul Autopilot activat atunci cand un camion s-a pozitionat perpendicular pe Model S. Nici sistemul Autopilot, nici conducatorul auto nu au detectat manevra camionului si prin urmare nu s-a franat", a precizat Tesla.

Berlina Model S este unul din cele doua modele ale constructorului californian de vehicule electrice de lux, echipate cu Autopilot, sistem informatic si electronic de sprijin la condus.

Elon Musk, fondatorul Tesla, a prezentat condoleante pentru moartea lui Joshua Brown. Totusi, subliniaza reprezentantii companiei, este primul accident mortal pe cei aproximativ 200 de milioane de kilometri parcursi cu vehicule echipate cu sistemul pilot automat.


VIDEO PROTVPLUS.RO