Prima zi la Vatican pentru noul Papa. Dupa alegere, le-a spus cardinalilor: "Dumnezeu sa va ierte"

Ultima actualizare: 17-03-2013 07:07

De aseara cei peste un miliard de catolici din intreaga lume au un nou Papa. Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio a fost ales cel de-al 266-lea Suveran Pontif, de Conclavul cardinalilor de la Vatican, dupa numai 24 de ore de deliberari si rugaciune.

Fumul alb care s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine a vestit un moment istoric - alegerea primului Papa venit din afara Europei, dupa mai bine de un mileniu, o surpriza pentru zecile de mii de oameni veniti sa il aclame, dar si pentru alesul insusi.

Pana la urmatoarea sa aparitie in fata multimii, la slujba de duminica, Papa Francisc a oficiat, joi dupamiaza, prima slujba in Capela Sixtina, in prezenta celor 114 cardinali.

Cu sutana alba si pantofi negri obisnuiti papa Francisc a mers dimineata la una dintre cele mai frumoase bisericii ale Romei, Santa Maria Maggiore. Si-a dorit sa se roage cu discretie si smerenie.

Noul papa ii adusese deja un omagiu Fecioarei cand a aparut pentru prima data, miercuri seara, in balconul Bazilicii San Pietro.

"Bucura-te Maria, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui Tau, Isus"

"Frati si surori, rugati-va pentru mine. Ne revedem curand. Ma voi ruga Fecioarei. Noapte buna si odihna placuta." - au fost primele cuvinte rostite de Papa Francisc.

Inainte insa sa rosteasca aceste vorbe intalnirea dintre sfantul parinte si zecile de mii de credinciosi care il asteptau emotionati in Piata San Pietro a fost cu adevarat inaltatoare. Absolut intamplator pelerinii din primele randuri au fluturat steagul Argentinei in alb si bleu.

"Inainte de a va binecuvanta, va cer voua sa va rugati Domnului sa ma binecuvanteze. Sa facem in liniste aceasta rugaciune de la voi pentru mine." - Papa Francisc.

Apoi sfantul parinte a zambit senin cu aerul unui om bland si bun iar piata intreaga a rasunat de urale.

"Ma bucur ca avem un papa latino-american, cu un nume care n-a fost folosit pana acum. Asta simbolizeaza un nou inceput pentru Biserica.", a declarat un credincios.

"Nu m-am gandit niciun moment la Bergoglio, dar cred ca este minunat ca l-au ales.", a spus o alta persoana prezenta in Piata Sf. Petru.

Insa nicaieri bucuria n-a fost mai mare, ca la Buenos Aires, orasul natal al noului Suveran Pontif.

Adunati in biserici, oamenii au izbucnit in lacrimi de bucurie si s-au imbratisat la auzul ca in sfarsit noul Papa este unul de-al lor. Pe strazi, argentinienii au inceput fiesta.

Cum a reactionat insa Papa Francisc cand a realizat ca el este cel ales?

"Am inchinat un pahar in cinstea lui, apoi el in a noastra si a zis simplu: "Dumnezeu sa va ierte", ceea ce ne-a facut pe toti sa radem. Cu alte cuvinte, "Sper sa nu regretati mai tarziu", a declarat Timothy Dolan, cardinal american.

Ploaia a stat chiar in momentul anuntarii numelui noului papa... amb... si multi s-au grabit sa vada in asta un semn de bunvointa venit din Ceruri.

La fel cum au cautat simboluri si la aparitia pescarusului asezat pe cos, deasupra Capelei Sixtine. Imediat dupa cand toate camerele erau atintite de acolo a iesit mult asteptatul fum alb.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO