Președintele Ucrainei face apel către Occident: Această panică, cât de mult costă țara noastră?

Ultima actualizare: 29-01-2022 15:21
volodymyr zelensky
Getty

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a cerut Occidentului să rămână calm în legătură cu tensiunile cu Rusia, în ciuda suspiciunilor că aceasta intenționează să invadeze țara sa, potrivit Euronews.

"Nu avem nevoie de această panică", deoarece "trebuie să stabilizăm economia" fostei republici sovietice, a declarat liderul ucrainean în timpul unei conferințe de presă pentru jurnaliștii străini, vineri după-amiază.

Volodymyr Zelensky a vorbit în timp ce eforturile diplomatice continuau pentru a dezamorsa criza provocată de acumularea de forțe rusești la granițele Ucrainei.

Tensiunile au escaladat începând de miercuri, când Washingtonul și NATO au respins cererile Moscovei privind garanții de securitate în Europa.

"Probabilitatea atacului există, nu a dispărut și nu a fost mai puțin gravă în 2021", dar "nu vedem o escaladare mai mare decât cea care a existat anul trecut", a declarat Zelensky.

Președintele Ucrainei a mustrat presa internațională și "chiar și șefi de stat respectați", care vor să facă oamenii să creadă că există deja un război în toată țara, "că există trupe care avansează pe drumuri. Dar nu este așa", a adăugat el.

"Această panică, cât de mult costă țara noastră?", a întrebat el.

"Cel mai mare risc pentru Ucraina este destabilizarea situației din interiorul țării", a susținut Zelensky.

Rusia, mesaj clar: „Nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare”

Mesajul șefului de stat este aproape identic cu cele venite din partea autorităților de la Kiev în această săptămână, unde oamenii sunt obișnuiți să trăiască cu amenințarea Rusiei și încearcă să își trăiască viața cât mai normal posibil.

Mii de ucraineni și-au exprimat hotărârea de a se opune presiunii rusești sub hashtag-ul #UkrainiansWillResist pe Twitter și Facebook.

Joi, președintele american Joe Biden i-a spus lui Zelensky că există "o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie", potrivit Casei Albe.

În timp ce eforturile diplomatice au continuat vineri, mesajul Moscovei a fost că Rusia nu caută un conflict, în ciuda acumulării de trupe și a respingerii de către Occident a cererilor sale.

Cu toate acestea, atât președintele Putin, cât și ministrul de externe Serghei Lavrov s-au plâns că principalele preocupări ale Rusiei nu au fost abordate.

"Nu va fi un război în măsura în care depinde de Federația Rusă, noi nu dorim un război", a declarat Lavrov într-un interviu în direct la posturile de radio rusești. "Dar nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare și ignorate în mod grosolan".

Belarusul, de partea Rusiei în caz de război

SUA și NATO au refuzat apelul Rusiei de a interzice permanent Ucrainei să adere la NATO și de a cere retragerea forțelor occidentale, afirmând că desfășurarea de trupe și echipamente militare aliate în Europa de Est nu este negociabilă.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit vineri cu Vladimir Putin timp de peste o oră, Elysee afirmând ulterior că ambii lideri au căzut de acord asupra necesității de a dezamorsa criza.

Armata rusă a desfășurat, vineri, exerciții navale și de artilerie pe fondul unor tensiuni ridicate continue. Navele de război ale flotei rusești din Marea Neagră au tras asupra unor ținte plutitoare și aeriene, în timp ce escadrilele de artilerie ale diviziei 150 au efectuat exerciții cu ținte la distanță în regiunea Rostov.

Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat vineri că țara sa va lupta alături de Rusia în cazul unui conflict.

Occidentul a avertizat că Rusia se va confrunta cu "consecințe masive" în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei, Germania afirmând că un pachet de sancțiuni în curs de pregătire include controversatul proiect Nord Stream 2 - conducta de gaze naturale dintre Rusia și Germania, care este finalizată, dar nu este operațională.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO