Phenianul ar pregati un nou test nuclear cu rachete de raza lunga de actiune

Ultima actualizare: 20-12-2013 00:08
Kim Jong-un

Coreea de Nord ar pregati un al patrulea test nuclear si lansarea unei alte rachete cu raza lunga de actiune, a declarat marti un oficial sud-coreean din cadrul comisiei parlamentare pentru serviciile de informatii.

 

Cho Won-jin, membru al partidului de guvernamant Saenuri Party, a facut aceasta remarca in cadrul unei intalniri de partid, afirmand ca Phenianul incearca sa abata atentia de la executia unchiului liderului Kim Jong-un, Jang Song-thaek, catre probleme externe. El nu a furnizat insa detalii.

Ministerul sud-coreean al Apararii a declarat ca nu exista indicii privind iminenta unui nou test nuclear sau a unei lansari de racheta, in timp ce armata nord-coreeana desfasoara exercitii obisnuite inca de la inceputul acestei luni.

In noiembrie, ministrul adjunct al Apararii de la Seul, Baek Seung-joo, a declarat in cadrul unei intalniri parlamentare ca Phenianul ar fi pregatit sa desfasoare un test nuclear la Punggye-ri, in nord-estul tarii, in orice moment, desi nu exista semne privind iminenta unui astfel de test.

"Exista o probabilitate mare ca Phenianul sa lanseze provocari intre sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui martie", a declarat ministrul sud-coreean al Apararii, Kim Kwan-jin, in cadrul unei videoconferinte la care a participat alaturi de comandantii militari.

Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare pana in prezent, dintre care primul in 2006, al doilea in 2009, iar al treilea in februarie. De asemenea, Phenianul a lansat mai multe rachete cu raza lunga de actiune, dintre care ultima in decembrie 2012, existand suspiciuni ca incearca sa dezvolte rachete nucleare.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO