Peste un sfert de milion de oameni au urmărit funeraliile lui Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube. Ce s-a văzut

Aleksei Navalnîi
Profimedia

Mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia.

Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini, relatează Reuters.

Principalii consilieri ai lui Navalnîi, toţi stabiliţi în afara Rusiei, s-au străduit să-şi stăpânească emoţiile în timp ce transmiteau în direct imagini video de la despărţirea de liderul lor.

"Aceasta este o imagine la care este foarte greu să te uiţi", a declarat unul dintre ei, Ruslan Şaveddinov, referindu-se la o imagine cu mama lui Navalnîi, Liudmila, în interiorul Bisericii Icoanei Maicii Domnului, alături de sicriul deschis al fiului ei.

Reuters relatează că mai multe mii de oameni au venit să-şi prezinte omagiile la cimitir şi în faţa bisericii din sud-estul Moscovei. În mulţimea numeroasă, mulţi oameni aveau buchete de flori, iar unii au avut curajul de a scanda "Rusia va fi liberă", "Nu războiului", "Rusia fără Putin", "Nu vom ierta" şi "Putin este un criminal". Deşi poliţia a fost prezentă în număr mare, nu a intervenit.

Citește și
Aleksei Navalnîi
„Nu ne este frică! Noi nu iertăm”. Cel puţin de 45 de persoane au fost reţinute în timpul omagierii lui Aleksei Navalnîi
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Un grup pentru drepturile omului, OVD-Info, a raportat că 91 de persoane au fost reţinute în 12 oraşe, inclusiv în Moscova.

Într-o înregistrare video transmisă de la cimitirul Borisovski, mama şi tatăl lui Navalnîi, Anatoli, s-au aplecat asupra sicriului deschis pentru a-şi săruta pentru ultima oară fiul, în timp ce un mic grup de muzicieni cântau. Făcându-şi cruce, persoanele îndoliate au făcut un pas în faţă pentru a-i mângâia faţa înainte ca un preot să aşeze uşor un giulgiu alb peste el şi sicriul să fie închis.

Potrivit Reuters, presa de stat a reflectat foarte puţin funeraliile. Agenţia de ştiri RIA a relatat despre înmormântarea lui Navalnîi menţionând prezenţa unor trimişi străini, inclusiv a ambasadorilor SUA, Franţei şi Germaniei, şi a reamintit că acesta a fost încarcerat pentru o serie de acuzaţii, printre care fraudă, sfidare a instanţei şi extremism.

Navalnîi a negat toate aceste acuzaţii, spunând că au fost inventate de autorităţi pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa lui Vladimir Putin.

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica, la 16 februarie, ceea ce a stârnit acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Autorităţile au scos în afara legii mişcarea sa declarând-o extremistă şi i-au catalogat pe susţinătorii săi drept scandalagii susţinuţi de SUA care vor să provoace o revoluţie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.

Demonstraţiile publice în Rusia sunt riscante şi rare, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte "operaţiune militară specială". Mai mult de 20.000 de persoane au fost reţinute în ultimii doi ani.

În ciuda prezenţei ridicate de vineri şi a momentului de sfidare, moartea lui Navalnîi lasă opoziţia fragmentată din Rusia într-o poziţie şi mai precară, în timp ce Putin se pregăteşte să îşi prelungească guvernarea de 24 de ani cu încă şase ani în cadrul alegerilor din această lună. Toţi principalii critici ai preşedintelui se află în spatele gratiilor sau au fugit din ţară.

Chiar şi din închisoare, Navalnîi şi-a încurajat susţinătorii cu demonstraţii de rezilienţă şi umor în cadrul frecventelor sale audieri juridice şi postări pe reţelele sociale. Moartea sa îi lasă pe mulţi îndureraţi.

"Vreau să fac ceea ce ne-a spus Navalnîi şi să nu renunţ, dar nu ştiu ce să fac acum", spune un tânăr din mulţime.

Pe un site memorial peste 140.000 de persoane au aprins "lumânări virtuale" pentru Navalnîi. Nu este clar câţi dintre aceştia se aflau în interiorul Rusiei.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, s-a deplasat la colonia penală "Lupul polar" după moartea lui Aleksei şi s-a luptat cu autorităţile timp de o săptămână pentru a le determina să îi dea trupul neînsufleţit. Ea le-a acuzat că au făcut presiuni asupra ei pentru a-l îngropa fără o înmormântare publică, lucru negat de Kremlin.

Slujba a fost scurtă şi a avut loc într-o biserică ai cărei credincioşi strânseseră fonduri pentru a cumpăra drone şi alte echipamente pentru a sprijini soldaţii ruşi în războiul din Ucraina, pe care Navalnîi l-a condamnat ca fiind un act de nebunie din partea lui Putin.

Înăuntru, Liudmila a fost fotografiată aşezată şi ţinând o lumânare în timp ce preoţii în robe albe stăteau deasupra sicriului fiului ei.

Aliaţii lui Navalnîi din afara Rusiei au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu au putut participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la monumentele de comemorare a represiunii din epoca sovietică din oraşele lor vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a declarat că orice adunări neautorizate în sprijinul lui Navalnîi ar încălca legea, iar cei care au participat vor fi traşi la răspundere.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, şi cei doi copii, care locuiesc în afara Rusiei, nu au participat la înmormântare. Iulia Navalnaia, care s-a angajat să continue activitatea soţului ei, i-a mulţumit acestuia pentru "26 de ani de fericire absolută", într-un mesaj postat pe X. "Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot posibilul să te fac acolo sus să fii fericit pentru mine şi mândru de mine. Nu ştiu dacă voi reuşi sau nu, dar voi încerca", a scris ea.

Daşa, fiica lui Navalnîi, a postat şi ea un mesaj emoţionant de adio pe X, spunând că tatăl ei şi-a dat viaţa pentru familia sa şi pentru Rusia. "Ai fost întotdeauna şi vei fi pentru totdeauna un exemplu pentru mine. Eroul meu. Tatăl meu", a scris ea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Emmanuel Macron a lăudat curajul ruşilor care i-au adus un omagiu lui Navalnîi
Emmanuel Macron a lăudat curajul ruşilor care i-au adus un omagiu lui Navalnîi

Preşedintele francez Emmanuel Macron a lăudat vineri "curajul" miilor de ruşi care au venit la Moscova pentru a participa la funeraliile lui Aleksei Navalnîi.

 

„Nu ne este frică! Noi nu iertăm”. Cel puţin de 45 de persoane au fost reţinute în timpul omagierii lui Aleksei Navalnîi
„Nu ne este frică! Noi nu iertăm”. Cel puţin de 45 de persoane au fost reţinute în timpul omagierii lui Aleksei Navalnîi

Poliţia rusă a procedat la cel puţin 45 de arestări vineri în timpul adunărilor de omagiere a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a cărui înmormântare a avut loc în aceeaşi zi la Moscova.

Funeraliile lui Aleksei Navalnîi, la Moscova. ''Rusia fără Putin'' și ''Rusia liberă'' au scandat mii de ruși
Funeraliile lui Aleksei Navalnîi, la Moscova. ''Rusia fără Putin'' și ''Rusia liberă'' au scandat mii de ruși

S-au derulat scene ireale astăzi la funeraliile lui Alexei Navalnîi, organizate la Moscova. Mii de ruși şi-au riscat libertatea şi au scandat la catafalc ''Rusia fără Putin'' și ''Rusia liberă''.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.