Adio, tigari mentolate si pachetele tip "ruj". Parlamentul European a stabilit data de la care vor fi interzise

Dată publicare: 26-02-2014 20:31
Dată actualizare: 01-03-2014 06:55


Deputatii europeni au adoptat marti o directiva care prevede ca tigarile electronice vor fi vandute ca produse medicale, in farmacii, daca promoveaza abandonarea fumatului, sau la rafturile de tutun, daca au un continut ridicat de nicotina.

De asemenea, din 2020 vor fi interzise tigarile mentolate. Pana atunci, avertismentele privind pericolul consumului de tutun vor acoperi o suprafata mai mare din pachetele de tigari.

Statele Uniunii Europene, printre care si Romania, vor fi obligate sa aplice aceste prevederia pana in 2016.

Conform noilor reguli care vor fi introduse in Uniunea Europeana:

• Fotografiile de avertizare trebuie sa acopere 65% din fata si din spatele fiecarui pachet de tigari, iar mesaje aditionale trebuie sa fie tiparite pe partea superioara a pachetului.

• Vor fi interzise pachetele de forma unui ruj, adresate femeilor. Toate pachetele trebuie sa contina cel putin 20 de tigarete, pentru a fi loc pentru mesajele de avertizare.

• Pachetele de tutun pentu cei care isi ruleaza propriile tigari vor purta imagini de avertizare.

• Se interzice folosirea formularilor promotionale de tipul "acest produs e fara aditivi" sau "acest produs este mai putin daunator decat alta marca".

• Tigarile cu arome, cum sunt cele cu mentol, fructe sau vanilie, sunt intezise.

• Se stabileste un nivel maxim de nicotina pentru tigarile electronice.

• Se va implementa un sistem de evidenta europeana a tigarilor, pentru a combate contrabanda

Ministri europeni trebuie sa aprobe in martie noile reguli, pentru ca acestea sa intre in vigoare in mai. Statele eruropene au la dispozitie 2 ani pentru a-si adapta legislatia nationala.

Comisia Europeana estimeaza ca noile reguli vor duce la scaderea numarului fumatorilor cu doua procente, in urmatorii cinci ani.

Tags: tigari, tutun, fumat,


VIDEO PROTVPLUS.RO