Parada de Ziua Victoriei in Rusia cu Putin si Steven Seagal. GALERIE FOTO: Noile arme ale Kremlinului, prezentate in premiera

×
Codul embed a fost copiat

La sapte decenii de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Vladimir Putin le-a promis rusilor o parada militara grandioasa, cea mai mare din istoria tarii

Ceremoniile au avut loc in 26 de orase din intreaga Rusie, primul dintre acestea fiind Novosibirsk, unde parada a inceput inca de la 6 dimineata, ora Romaniei. Ceremonii au mai avut loc si in Ekaterinburg, Krasnoiarsk (foto jos), Volgograd, Sankt Petersburg si Rostov pe Don, dar si in doua orase din Crimeea - Sevastopol si Kerci.

Cea mai importanta parada a fost insa cea din Moscova, programata de la ora 9 si care a trecut prin celebra Piata Rosie. 16.000 de soldati,194 de unitati blindate, inclusiv deja faimosul tanc nou-nout Armata T-14 (foto jos), 43 de avioane si elicoptere au contribuit la aceasta demonstratie de forta desfasurata de presedintele Vladimir Putin.

Citește și
presedintele Cehiei, Milos Zeman - FOTO SHUTTERSTOCK
Presedintele ceh a dezvaluit cine sunt prietenii lui Putin din Europa. "UE va fi intregrata in Rusia in urmatorii 20 de ani"
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Insa, daca daca la parada de acum zece ani doar sefii de state din Franta, Marea Britanie, Lituania si Estonia refuzau invitatia Kremlinului, acum dintre cei 68 de conducatori straini au dat curs invitatiei numai o treime, Putin a trebuit sa se multumeasca sa imparta tribuna de onoare cu liderii Chinei, Indiei si Cubei. Mai popular ca niciodata intr-o Rusie tot mai patrioata, Vladimir Putin a devenit un paria in ochii liderilor occidentali, din cauza rolului jucat in conflictul sangeros din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a devenit un paria in ochii liderilor occidentali, din cauza rolului jucat in conflictul sangeros din estul Ucrainei. Aparent, Putin nu le poarta ranchiuna:

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Multumesc popoarelor britanic, francez si american pentru participarea lor la victorie. Multumesc diferitelor tari anti-fasciste care au luat partea la luptele impotriva nazistilor in randurile Rezistentei si in clandestinitate."

Dar tine ca lucrurile sa fie limpezi despre victoria din 1945, ridicata la rang de mit fondator al patriotismului si grandorii ruse:

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Trebuie reamintit ca, la capatul unui asalt devastator asupra Berlinului, Armata Rosie a fost cea care a pus punct final razboiului contra Germaniei hitleriste. Uniunea Sovietica a participat la bataliile cele mai sangeroase. Aici la noi si-au concentrat nazistii puterea militara."

Kremlinul a prezentat parada ca fiind cea mai mare organizata vreodata in istoria tarii, un prilej pentru a prezenta in premiera cele mai noi adaugiri la arsenalul sau militar. Cotidianul Moscow Times a realizat si un top 5 al noilor tancuri prezentate anul acesta. „Starul” paradei a fost, indubitabil, T-14 Armata, care pana acum a fost tinut in cel mai mare secret si despre care oficialii rusi spun ca este cel mai puternic tanc din lume. Cu doar o zi inainte de a aparut un video in care unul dintre vehicule pare sa se fi defectat la repetitii, dar armata rusa a negat vehement zvonurile, spunand ca momentul a fost regizat.

Pe locul 2 in topul noilor arme ale Rusiei se afla transportorul blindat VPK-7829 Bumerang – un prototip care mai are mult pana sa ajunga in productia de serie. Un vehicul unic este Kurganet-25 – un fel de transportor blindat greu, destinat sustinerii infanteriei.

Tot undeva la mijloc intre transportor si tanc este si Armata T-15, cu trei straturi de blindaj (foto sus). In fine, la parada de Ziua Victoriei de anul acesta, Kremlinul se mandreste si cu cel mai nou auto-tun, 2S35 Koalitia-SV. Potrivit televiziunii armatei ruse, Zvezda, acesta poate nimeri tinte si la 70 de kilometri si atinge viteze pana la 80 de kilometri pe ora.

Pe langa cele mai noi arme, la parada au putut fi vazute si blindate de epoca, din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, la parada au participat si detasamente din alte tari - Serbia (foto jos), Tadjikistan, Belarus, Armenia, Azerbaidjan.

 

 

In public, fotografii agentiilor internationale de stiri l-au suprins si pe actorul american Steven Seagal.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Rusii au defilat la Moscova cu cel mai puternic si sofisticat tanc. Cum arata T-14 Armata, cu care Putin depaseste Vestul
Rusii au defilat la Moscova cu cel mai puternic si sofisticat tanc. Cum arata T-14 Armata, cu care Putin depaseste Vestul

Rusii pregatesc cea mai mare parada militara pentru data de 9 mai, pentru marcarea a 70 de ani de la victoria impotriva nazistilor, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele ceh a dezvaluit cine sunt prietenii lui Putin din Europa.
Presedintele ceh a dezvaluit cine sunt prietenii lui Putin din Europa. "UE va fi intregrata in Rusia in urmatorii 20 de ani"

Seful de stat ceh a comentat pentru agentia oficiala de stiri de la Moscova relatiile dintre Rusia si Occident, facand cu aceasta ocazie si o lista a liderilor europeni care-i impartasesc opiniile pro-ruse.

Putin este
Putin este "mediocru si complexat", spune un fost coleg din KGB. Ce scenariu ii sugereaza lui Obama pentru a invinge Rusia

Intr-un interviu acordat unei publicatii ucrainene, fostul maior KGB Iuri Svet il ironizeaza pe Vladimir Putin, cu care ar fi fost coleg de studii.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.