Papa Francisc s-a rugat in celula de la Auschwitz a Sfantului Maximilian Kolbe si a vorbit cu supravietuitorii lagarului

Ultima actualizare: 01-08-2016 07:24

Papa Francisc s-a rugat in celula subterana din Auschwitz a Sfantului Maximilian Kolbe, un calugar polonez care a fost sanctificat dupa ce si-a sacrificat viata, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru a salva viata altui barbat.

Cateva raze ce intrau pe fereastra au fost singura lumina ce a cazut pe fata Papei, care a ingenunchiat si s-a rugat timp de mai multe minute, dupa care s-a inchinat si s-a ridicat.

Francisc s-a intalnit anterior cu mai multi supravietuitori ai lagarului de exterminare de la Auschwitz, in cadrul unei vizite istorice la acest memoriu, in sudul Poloniei.

El s-a oprit si a dat mana, pe rand, cu acesti supravietuitori, iar pe cei mai in varsta s-a aplecat si i-a sarutat pe ambii obraji. O femeie i-a sarutat mana.

Papa a schimnbat, de asemenea, cateva vorbe cu ei, insa AP scrie ca nu se putea auzi despre ceea ce au vorbit. Francisc a luat apoi o lumanare mare si alba si a asezat-o la Zidul Mortii, unde erau executati detinutii.

Suvernaul Pontif a trecut vineri, pe jos, pe sub notoriul slogan "Arbeit Macht Frei" al portii fostului lagar nazist al mortii, unde efectueaza o vizita simbolica.

Apoi Papa a fost condus cu un vehicul catre randurile de baraci. Francisc a devenit astfel cel de-al treilea Papa care efectueaza un pelerinaj in locul in care fortele lui Adolf Hitler au ucis peste un milion de persoane, cea mai mare parte dintre ele evrei.

Insa Papa argentinian este primul Suveran Pontif care nu are vreo legatura personala cu lagarul nazist.

Fostul Papa Ioan Paul al II-lea era originar din Polonia aflata sub ocupatia germana, iar Papa Emerit Benedict al XVI-lea este german.

Francisc este al treilea Papa consecutiv care viziteaza lagarul Auschwitz-Birkenau, situat in apropiere de satul Oswiecim, unde a venit de la Cracovia. El a strabatut cei 65 de kilometri la bordul unui vehicul si nu cu avionul, cum era planificat, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile zborului.

Vaticanul si Biserica catolica poloneza au anuntat ca Suveranul Pontif isi va exprima durerea in tacere si va plange victimele prin rugaciuni si meditatie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO