Orașul din care provine tulpina braziliană de Covid-19. Oamenii se sufocă chiar şi în spitale

26-01-2021 19:27


Trei mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia dau frisoane Europei, din cauza contagiunii foarte ridicate.

"Varianta braziliană", care a fost depistată deja în țări ca Italia și Germania, a apărut în orașul Manaus din pădurea amazoniană. Condițiile de acolo sunt comparate cu o epidemie medievală de ciumă. În lipsa rezervelor vitale de oxigen pentru terapie, oamenii se sufocă, inclusiv pe paturile de spital.

Urgența este mai mare ca niciodată în Brazilia. Inevitabilul s-a produs - guvernul a cerut ajutorul armatei.

Dezastrul pandemiei de Covid a cuprins toată țară, dar epicentrul este în orașul Manaus, adânc în interiorul pădurii amazoniene. Soldații îi adună pe bolnavii în starea cea mai gravă, care sunt transportați cu avionul la spitale din alte părți ale țării.

Manaus a fost "inundat", în primăvară, de valul întăi al pandemiei, dar valul al doilea a lovit și mai cumplit. O nouă tulpină a virusului, cunoscută drept varianta braziliană a apărut din cate se pare acolo și începe să se răspândească peste tot în lume.

Situația din Manaus este comparată cu epidemiile de ciumă medievale.

Pentru cei mai mulți bolnavi, chiar dacă sunt în stare gravă, nu se găsesc locuri în spitale. Membrii familiilor, ocoliți deocamdată de virus, stau la cozi nesfârșite pentru rezerve de oxigen. Au butelii mari, pe care speră să le poată umple pentru tratamentul bolnavilor. Oxigenul a devenit marfă rară. Este adus de oriunde se poate, chiar și din Venezuela, o țară aproape în faliment cu unul dintre cele mai nefuncționale sisteme de sănătate din lume.

La Manus, uneori, chiar și voluntarii care ajută cadrele medicale decid cine poate primi oxigen, adică cine trăiește și moare.

Voluntar: Sunt zile în care luăm oxigenul și trebuie să decidem, pe baza nivelului de saturație din sânge, cine primește oxigen și va trăi și pe cine lăsăm să moară. Aceasta este realitatea.”

Numărul brazilienilor răpuși de Covid crește de la zi la zi - se apropie de 220.000. Pe glob, doar Statele Unite au înregistrat mai multe decese din cauza coronavirusului.

Felul în care Brazilia a gestionat criza pandemiei a fost încă de la început haotic. Chiar și acum, după aproape un an, președintele Bolsonaro încă neagă adevăratul pericol.

În cele din urmă a început campania de vaccinare anti-Covid și în Brazilia. Dar țara sud-americană - cu peste 211 milioane de locuitori - are doar 6 milioane de doze disponibile, și nu se întrevăd livrări importante în viitor.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO