ONU primeste ajutor de 270 de milioane de dolari de la Arabia Saudita, pentru operatiuni umanitare in Yemen


Ultimul update: Marti 21 Aprilie 2015 07:05
Data publicarii: Sambata 18 Aprilie 2015 10:22
Categorie: Stiri externe
onu getty

Organizatia Natiunilor Unite va primi din partea Arabiei Saudite un ajutor in valoare de 274 milioane de dolari, pentru finantarea operatiunilor umanitare in Yemen, ca raspuns la un apel lansat cu o zi inainte de aceasta organizatie internationala.

Aceasta donatie a fost ordonata vineri de regele Salman Ben Abdel Aziz, a raportat agentia oficiala Spa, citand un comunicat al biroului de presa regal. Arabia Saudita "este de partea poporului yemenit" si spera "la restabilirea securitatii si stabilitatii" in aceasta tara, se spune in comunicat, potrivit Agerpres.

ONU si partenerii sai umanitari au cerut aceasta suma pentru a putea asigura nevoile de baza a circa 7,5 milioane de locuitori afectati de conflictul armat din Yemen, unde Riadul desfasoara o operatiune militara impotriva rebelilor siiti pro-iranieni.

"Mii de familii si-au parasit casele din cauza luptelor si atacurilor. Familiile obisnuite au dificultati in a accede la servicii medicale, la apa, hrana si carburant", a informat coordonatorul umanitar Johannes Van Der Klaauw, intr-un comunicat.

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a deplans vineri lipsa cruciala de medicamente, alimente si carburant in Yemen, unde bilantul recentelor violente a ajuns la 767 de morti si 2.906 de raniti, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Intre 120.000 si 150.000 de oameni s-au deplasat in interiorul Yemenului ca urmare a violentelor in curs, in conditiile in care in aceasta tara existau deja peste 300.000 de stramutati interni, inainte de criza actuala, a afirmat anterior un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati (HCR), Adrian Edwards.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO