O statuie dedicată ”Black lives matter” a fost distrusă în Budapesta după doar o zi

Dată publicare: 03-04-2021 13:07
Dată actualizare: 03-04-2021 13:18


statuie, Ungaria

O lucrare a sculptorului Péter Szalay, dedicată mișcării Black Lives Matter, a fost distrusă vineri dimineață în Ungaria, la doar o zi după ce a fost inaugurată.

Aflată la doar un metru înălțime, lucrarea tipărită în 3D, care descrie Statuia Libertății din New York în culori curcubeu, a stârnit deja controverse în această țară, în rândul miniștrilor premierului Viktor Orbán.

Înălțată, joi, în capitala Budapestei, Lady Liberty este portretizată cu un genunchi îndoit, și cu pumnul drept în aer, ținând o placă pe care scrie: ”Black Lives Matter”.

Înainte de acest indicent, Szalay a declarat pentru Euronews că este sigur că lucrarea sa va fi distrusă de îndată ce va fi expusă publicului, statuia urmând să stea acolo timp de două săptămâni.

”Chiar m-am așteptat la asta, dar se pare că soarta statuii s-a dovedit a fi chiar mai interesantă decât credeam”, a spus el după ce opera de artă a fost distrusă.

”Distrugerea arată cât de mult temperament reprimat există în societate. De asemenea, arată cât de puternic sunt capabili să se confrunte oamenii din diferența de opinie. Culorile curcubeului sunt, fără îndoială, foarte iritante pentru vandali. Ei erau deja jigniți doar de curcubeu, chiar dacă este și un simbol biblic. După potop, a fost un semn ceresc că dezastrul s-a încheiat ".

Statuia a provocat nemulțumiri, după câștigarea unei licitații pentru artă publică în districtul al 9-lea din capitala Ungariei.

"Black Lives Matter este practic o mișcare rasistă. Rasistul nu este persoana care se opune unei statui BLM, ci persoana care ridică una", a spus Gergely Gulyás, șeful de cabinet al lui Orbán.

Dar primarul districtului, Krisztina Baranyi, a apărat această mișcare, spunând: „Obiectivele BLM de a se opune rasismului și brutalității poliției sunt la fel de relevante în Ungaria ca oriunde altundeva”.

Szalay s-a declarat destul de nervos când a fost ridicată statuia, deoarece Mișcarea Patria noastră, un partid politic de extremă dreapta maghiar, a promis că va împiedica ridicarea ei.

"Mi-a fost teamă că un fel de atrocități ar putea fi resimțite deja în timpul amenajării. Din fericire, nu a fost cazul", a spus sculptorul.

Au existat „mai multe acțiuni” decât și-a imaginat când a fost instalată opera de artă, protestatarii stropind vopsea peste figură și punând scânduri în jurul ei înainte să fie îndepărtată. 

Sursa: Euronews


VIDEO PROTVPLUS.RO