O serie de tiruri de artilerie efectuate de Coreea de Nord îngrijorează Seulul

Ultima actualizare: 13-06-2022 11:39
coreea de nord
Profimedia

Coreea de Nord a efectuat o serie de tiruri de artilerie în weekend, potrivit armatei sud-coreene, la câteva zile după ce dictatorul Kim Jong Un a ameninţat să folosească „forţa împotriva forţei” pentru a apăra suveranitatea nord-coreeană.

Armata sud-coreeană a detectat „mai multe traiectorii de zbor”, interpretate drept tiruri nord-coreene de artilerie, a anunțat duminică Statul Major interarme sud-coreean, potrivit AFP, citat de News.

Presupusele tiruri au fost trase între ora locală 8:07 (2:07, ora României) şi ora locală 11:03 (5:03, ora României), a declarat Statul Major, adăugând că Seulul este în continuare pregătit de o reacţie militară fermă în colaborare cu aliatul său american.

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, care prezintă de obicei testele reuşite în 24 de ore, nu a menţionat tiruri duminică şi nici alte tiruri recente de rachetă.

Coreea de Nord a efectuat mai multe teste de armament în 2022

Coreea de Nord, care s-a dotat cu arme nucleare, a efectuat de la începutul acestui an o serie de teste de armament, inclusiv tirul unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), pentru prima oară din 2017.

Biroul Securităţii Naţionale sud-coreene din cadrul preşedinţiei a organizat duminică seara o reuniune cu privire la aceste tiruri de artilerie şi a reitarat poziţia Seulului, de a „răspunde calm şi dur” provocărilor Phenianului, a spus preşedinţia.

Seulul nu a anunţat imediat presupusele tiruri de artilerie, duminică dimineaţa, deoarece aceste tiruri sunt de tip „tradiţional”, cu altitudine relativ joasă şi o rază scurtă de acţiune, a spus preşedinţia.

Coreea de Sud și SUA au avertizat că Kim Jong Un pregătește un nou test nuclear

Coreea de Sud şi Statele Unite au avertizat recent că regimul lui Kim Jong Un pregăteşte un al şaptelea test nuclear, ceea va conduce, potrivit adjunctei secretarului de Stat american Wendy Sherman, la un răspuns „rapid şi energic”.

Kim Jong Un a anunţat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe politice de trei zile, un program în vederea unei consolidări a puterii militare a Nordului.

Ministrul sud-coreean al Apărării Lee Jong-sup a dat duminică asigurări că Seulul „îşi va consolida” capacităţile militare şi cooperările în domeniul securităăţii cu Statele Unite şi Japonia, în vederea unei contracarări a ameninţării militare a Coreei de Nord.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO