O bombă a fost găsită fixată de un camion în Irlanda de Nord


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 15:25
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2020 15:18
Categorie: Stiri externe
politie camion

Poliţia britanică a anunţat joi că a găsit o bombă fixată de un camion în Irlanda de Nord, după ce a fost alertată de prezenţa unui vehicul capcană pe un feribot în noaptea Brexitului, republicanii irlandezi fiind suspectaţi, relatează AFP.

Poliţia din Irlanda de Nord a emis un comunicat în care menţionează că a primit pe 31 ianuarie informaţii conform cărora un dispozitiv exploziv a fost plasat într-un camion care urma să se îmbarce în acea seară pe un feribot în Irlanda de Nord cu destinaţia Scoţia.

Nimic nu s-a descoperit atunci în urma verificărilor, dar abia câteva zile mai târziu, în urma primirii unor noi informaţii, dispozitivul exploziv a fost găsit fixat de un camion într-o zonă industrială din Irlanda de Nord, la circa 40 de kilometri vest de Belfast.

„Informaţiile de care dispune poliţia arată clar că republicanii disidenţi au ataşat în mod deliberat un dispozitiv exploziv la camionul de mărfuri”, a declarat poliţia.

Republicanii naţionalişti, majoritatea catolici, şi unioniştii, în principal protestanţi, susţinători ai rămânerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, s-au confruntat timp de trei decenii în perioada ''Tulburărilor'', conflict în care a fost implicată şi armata britanică şi care s-a soldat cu circa 3.500 de morţi.

Acordul de pace din Vinerea Mare, încheiat în aprilie 1998, a pus capăt acestui conflict stabilind o împărţire a puterii executive şi menţinerea unei frontiere deschise cu Republica Irlanda, aceasta din urmă fiind o chestiune crucială în negocierile privind Brexitul.

Nivelul ameninţării teroriste în Irlanda de Nord este menţinut de autorităţi la nivelul ''grav'', ceea ce înseamnă că un atac este considerat foarte probabil. O jurnalistă în vârstă de 29 de ani a fost ucisă cu focuri de armă anul trecut în aprilie la frontiera cu Irlanda. Noua IRA, gruparea republicană disidentă care militează pentru reunificarea Irlandei, a revendicat atacul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

A fost prins încercând să aducă 900 de pastile în închisoare. Ce l-a dat de gol
Site-ul care vindea miliarde de date personale piratate de pe Internet
Comoara găsită de un bărbat în timp ce căuta o verighetă cu detectorul de metale
VIDEO PROTVPLUS.RO