Noi detalii privind „camionul morții” din Anglia. Reacțiile șoferilor români care lucrează în zonă

Ultima actualizare: 25-10-2019 12:23
Camion Marea Britanie - 3
AFP

Ancheta privind descoperirea macabră în Marea Britanie continuă după ce 39 de migranți au fost găsiţi fără viaţă, într-un camion frigorific, care a intrat zilele trecute în Regatul Unit.

Parchetul federal belgian, care a deschis o anchetă în acest caz, a confirmat că respectivul container al camionului a trecut prin Zeebrugge marţi, 22 octombrie.

Peste 4.000 de containere trec zilnic prin portul Zeebruge din Belgia, fiind imposibil să fie verificate toate amănunțit. În cazul camionului frigorific, autoritățile nu ar fi putut să detecteze vreo formă de viață.

Joi, șoferii de camioane și oficialii din port au sugerat că victimele s-ar fi urcat în container departe de zona de securitate din Zeebrugge, potrivit The Guardian.

Ce spun șoferii români despre tragedie

 

Daniel Ionuț, un șofer român care transportă mărfuri între portul belgian și Spania, a declarat: „După părerea mea, au intrat în container pe drum. Aici în port ar fi fost imposibil. Au camere și controale”.

Colegul său Sorin Emilian a povestit cum a alertat poliția anul trecut după ce a descoperit 16 migranți în spatele camionului său, la o benzinărie din Bruxelles, pe ruta spre Calais. „Pentru toate porturile din Marea Britanie, aceastea sunt zonele cu probleme: Calais, Dunkirk, Zeebrugge", a adăugat acesta.

 

Părerea oficialilor

 

Șeful executivului portului Zeebrugge, Joachim Coens, a transmis că este puțin probabil ca oamenii să fi fost încărcați în container din port.

"Un container frigorific în zona portului este complet sigilat. În timpul verificării, sigiliul este examinat, la fel și plăcuța de înmatriculare. Șoferul este verificat de camerele foto”", a declarat el pentru presa belgiană.

Președintele portului, Dirk De fauw, care este și primarul orașului Bruges, a indicat presei locale că: „Atunci când sunt scanate, dacă văd urme de căldură, containerele se pot deschide. Dar cu un container atât de închis, nu este posibil.”

Organizațiile de caritate pentru refugiați din Flandra, partea nordică a Belgiei, au spus că nu au întâlnit niciodată resortisanți chinezi. Migranții din nordul Franței și Belgiei provin de obicei din țări sfâșiate de război sau represive din Orientul Mijlociu și Africa.

Alexis Andries, directorul filialei Médecins du Monde din Flandra: „Există o mare nevoie de rute de migrare sigure. Închizând granițele și făcând din represiune și control o modalitate de a aborda problema, vom vedea tot mai multe dintre aceste situații. Pentru că atunci când crești controalele, oamenii își vor asuma tot mai multe riscuri.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO