Netanyahu, criticat după ce a spus că atacul mortal de la Rafah este „o greşeală tragică”. Reuniune de urgență la ONU

Benjamin Netanyahu
Agerpres

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, l-a criticat dur pe premierul Benjamin Netanyahu pentru că a calificat drept „o greşeală tragică” atacul aerian israelian mortal din Rafah, relatează CNN.

„Dacă atacul a fost o crimă de război sau o ”greşeală tragică” pentru locuitorii din Gaza, nu există nicio dezbatere. Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută a fost cea mai recentă - şi probabil cea mai crudă - abominaţie", a declarat Griffiths într-o declaraţie de luni, adăugând că a fost «un atac absolut inacceptabil».

„A spune că a fost «o greşeală» este un mesaj care nu înseamnă nimic pentru cei ucişi, pentru cei îndureraţi şi pentru cei care încearcă să salveze vieţi”, a adăugat Griffiths.

Cel puţin 45 de persoane au fost ucise şi 200 rănite în atacul aerian, au declarat autorităţile din Gaza. Netanyahu a declarat luni că lovitura aeriană a mers tragic de prost.

”În ciuda eforturilor noastre de a nu-i răni pe cei care nu sunt implicaţi, din păcate, o greşeală tragică s-a întâmplat noaptea trecută. Investigăm cazul", a declarat premierul într-un discurs în parlamentul israelian.

Citește și
„E nebună ca o ploșniță!” Trump, jigniri și atacuri la primul miting după tentativa de asasinat

Netanyahu spune că Israelul investighează „incidentul” mortal de lângă Rafah

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul investighează "un incident" în care zeci de civili au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în apropierea oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează AFP.

"La Rafah, am evacuat aproximativ un milion de civili", a declarat Netanyahu luni într-un discurs adresat parlamentului israelian, Knesset, la Ierusalim.

"În mod tragic, în ciuda eforturilor noastre imense de a evita să le facem rău non-combatanţilor, ieri a avut loc un incident. Îl investigăm în detaliu şi vom învăţa din el, aşa cum sunt în mod tradiţional politica noastră şi comportamentul nostru", a adăugat el.

"Pentru noi, rănirea unui non-combatant este o tragedie, pentru Hamas este o strategie", a declarat Netanyahu. "Aceasta este diferenţa de bază", a mai afirmat el.

Autoritatea sanitară condusă de Hamas din Gaza a declarat că 45 de persoane au fost ucise şi zeci rănite în atacul aerian de duminică, ce a lovit corturi care adăposteau persoane strămutate.

Majoritatea victimelor atacului aerian au fost femei şi copii, a precizat autoritatea sanitară, descriind incidentul drept un "masacru".

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi, după atacul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre atacul aerian israelian mortal asupra unei tabere de corturi pentru persoane strămutate din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, duminică, potrivit unui diplomat al ONU, anunţă CNN.

Reuniunea a fost solicitată de Algeria, a declarat diplomatul. Consiliul de Securitate va purta discuţii private marţi după-amiază, la ora 15.30, a adăugat diplomatul. Secretarul general al ONU, Antònio Guterres, a emis luni o condamnare vehementă.

”Condamn acţiunile Israelului, care a ucis zeci de civili nevinovaţi care nu făceau decât să caute adăpost din acest conflict mortal”, a declarat Guterres pe X. ”Nu există niciun loc sigur în Gaza. Această oroare trebuie să înceteze", a adăugat el.

Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Paris pentru a denunţa bombardamentele recente de la Rafah

Aproximativ 10.000 de persoane au demonstrat luni la Paris împotriva bombardamentelor de la Rafah, care, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, au făcut cel puţin 45 de morţi în noaptea de duminică spre luni, relatează AFP.

O mulţime compactă s-a adunat la sfârşitul după-amiezii la câteva sute de metri de ambasada Israelului strigând "Suntem cu toţii copii ai Gazei", "Trăiască lupta poporului palestinian", "Eliberaţi Gaza" sau "Gaza, Parisul este cu tine".

Steagurile palestiniene au fost fluturate de mulţime, în cadrul căreia unii participanţi au arborat keffiyeh-uri şi pancarte pe care scria: "Nu ucidem un copil, indiferent dacă este evreu sau palestinian: Opriţi bombardamentele, eliberaţi Palestina" sau "Rafah, Gaza, suntem cu voi".

"Ieri, palestinieni au fost arşi de vii de bombardamentele israeliene asupra unei tabere de refugiaţi. Am văzut videouri cu familii care îi scot pe cei dragi din corturile în flăcări. Acesta este un masacru", a denunţat Francois Rippe, vicepreşedinte al Asociaţiei Solidaritatea cu Palestina din Franţa (AFPS), un organizator al mitingului.

"Câteva mii" de oameni au fost prezenţi, a spus el. Prefectura de poliţie din Paris a raportat aproximativ 10.000 de persoane."Ieri, palestinieni au fost arşi de vii de bombardamentele israeliene asupra unei tabere de refugiaţi. Am văzut videouri cu familii care îi scot pe cei dragi din corturile în flăcări. Acesta este un masacru", a denunţat Francois Rippe, vicepreşedinte al Asociaţiei Solidaritatea cu Palestina din Franţa (AFPS), un organizator al mitingului.

"Câteva mii" de oameni au fost prezenţi, a spus el. Prefectura de poliţie din Paris a raportat aproximativ 10.000 de persoane.

"Dau foc unei tabere de refugiaţi, ard oameni, iar ambasadoarea israeliană nu este chemată pentru a fi trasă la răspundere. Este pur şi simplu insuportabil", a continuat Rippe.

Un banner mare arăta desene ale feţelor preşedintelui francez Emmanuel Macron şi preşedintelui american Joe Biden, precum şi ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, peste sloganul "Umanitatea este cea pe care ei o ucid".

Deputatul stângii radicale Eric Coquerel şi-a exprimat speranţa că "mobilizarea va sfârşi prin a pune guvernul pe gânduri. În declaraţii, poziţia Franţei este puţin mai justă decât a fost cu adevărat. Dar atât timp cât nu există acţiuni, înseamnă că, în realitate, nu faci nimic".

ONU şi o serie de ţări au condamnat atacul israelian asupra unei tabere pentru persoanele strămutate din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, iar Statele Unite au cerut din nou Israelului să "protejeze civilii".

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Incident într-o gară din Australia. Un cărucior în care se erau două gemene a căzut pe calea ferată. O fetiță a murit
Incident într-o gară din Australia. Un cărucior în care se erau două gemene a căzut pe calea ferată. O fetiță a murit

Un cărucior în care se aflau două gemene a căzut duminică pe o cale ferată din Australia, cu puţin timp înainte de sosirea unui tren care a ucis-o pe una dintre fetiţe, dar şi pe tatăl acestora, care încerca să le salveze, informează AFP.

Rușii anunță că avioanele de vânătoare au interceptat două bombardiere americane deasupra Mării Barenţ
Rușii anunță că avioanele de vânătoare au interceptat două bombardiere americane deasupra Mării Barenţ

Avioane de vânătoare ruse au interceptat duminică două bombardiere americane B-52H deasupra Mării Barenţ, în Arctica, potrivit Ministerului Apărării rus, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după atacul cu drone asupra Kievului. „Ei testează noi tactici”
Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune după atacul cu drone asupra Kievului. „Ei testează noi tactici”

Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a-şi proteja oraşele şi trupele din prima linie de bombe şi drone ruseşti, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Recomandări
Incendiu puternic în București. Mai multe case sunt afectate. Au fost alertate 12 mașini de pompieri
Incendiu puternic în București. Mai multe case sunt afectate. Au fost alertate 12 mașini de pompieri

Un incendiu puternic s-a produs, duminică, în București, pe strada Lanului din cartierul Colentina.

Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare
Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare

După 4 zile de căutări, principalul suspect în cazul uciderii doctoriței stomatolog din Republica Moldova a fost prins și reținut pentru 24 de ore.

Prognoză specială de la ANM. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării
Prognoză specială de la ANM. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării

Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării duminică, inclusiv în Bucureşti.