NATO declanşează cele mai mari manevre de la sfârşitul Războiului Rece. Mesajul transmis Rusiei

Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2018 14:17
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 09:03
Categorie: Internaţional

Joi încep în Norvegia cele mai ample exerciţii NATO după finalul Războiului Rece, la care participă 50.000 de militari din 31 de ţări. 

NATO dă startul în această joi în Norvegia celor mai vaste manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece, un mod de a aminti Rusiei solidaritatea Aliaţilor în ciuda îndoielilor insuflate de preşedintele american Donald Trump, relatează France Presse.

Aproximativ 50.000 de militari, 10.000 de vehicule, 65 de nave şi 250 de aeronave din 31 de ţări urmează să ia parte la exerciţiul Trident Juncture 18, care vizează antrenarea Alianţei atlantice pentru a veni în ajutorul unuia dintre membrii săi în caz de agresiune.

"Mediul de securitate în Europa s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani", a declarat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.

"Trident Juncture trimite un mesaj clar naţiunilor noastre şi oricărui adversar potenţial: NATO nu caută confruntarea, dar este gata să-şi apere toţi aliaţii împotriva tuturor ameninţărilor", a declarat el într-o conferinţă de presă miercuri.

Deşi acest "adversar potenţial" nu a fost desemnat oficial, Rusia se află în mintea tuturor, în contextul în care statul rus îşi etalează puterea militară şi împarte cu Norvegia o frontieră de 198 de kilometri în nordul îndepărtat.

Armata rusă a anexat Crimeea, a contribuit la destabilizarea estului Ucrainei, şi-a sporit capacităţile în Arctica şi a desfăşurat în septembrie cele mai mari manevre din istoria sa în Orientul Îndepărtat, aminteşte AFP.

La rândul său, Ambasada Rusiei la Oslo a declarat că vede în Trident Juncture un exerciţiu "antirusesc". "O astfel de activitate pare provocatoare, chiar dacă cineva încearcă să o justifice cu scopuri pur defensive", a susţinut ambasada.

Timp de luni de zile, Moscova s-a arătat iritată de întărirea continuă a prezenţei militare occidentale în regiune. Statele Unite şi Marea Britanie au decis în schimb să intensifice desfăşurările în Norvegia pentru a-şi aclimatiza trupele de luptă cu vremea foarte rece.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a criticat la începutul lunii octombrie ceea ce ea a numit drept "clinchetul armelor" şi a promis o "ripostă".

"Principalele ţări din NATO îşi sporesc prezenţa militară în regiune, în apropierea graniţelor Rusiei", a denunţat ea. "Astfel de acţiuni iresponsabile vor conduce în mod inevitabil la destabilizarea situaţiei politice şi militare din Nord, la o creştere a tensiunilor".

Toate acestea au fost alimentate în continuare sâmbătă de anunţul făcut de Donald Trump în legătură cu retragerea Statelor Unite din Tratatul privind forţele nucleare intermediare, în vigoare din 1987.

Reproşând Rusiei că dezvoltă o nouă rachetă, SSC-8, presedintele american a ameninţat ca va creşte arsenalul nuclear al ţării sale.

Cu toate că angajamentul lui Donald Trump faţă de NATO este de tipul "una caldă, alta rece", în special asupra articolului 5 şi obligaţiilor de apărare colectivă, armata americană participă la Trident Juncture cu cel mai mare contingent, peste 14.000 de soldaţi şi un grup aeronaval.

"Noi ne antrenăm în Norvegia, dar bineînţeles că lecţiile învăţate (...) din Trident Juncture sunt pertinente şi pentru alte ţări", a notat Stoltenberg.

Marţi, patru militari americani au fost răniţi uşor în coliziunea unor camioane încărcate cu echipament.

Pe lângă cele 29 de ţări membre ale Alianţei, la manevre, care se desfăşoară până pe 7 noiembrie, participă şi Suedia şi Finlanda.

Doi observatori ruşi şi doi din Belarus au fost invitaţi. Şeful NATO şi-a exprimat speranţa că Rusia "va evita orice comportament periculos".

Mesajul lui Putin pentru Trump:
Mesajul lui Putin pentru Trump: "A mâncat vulturul toate măslinele?"
VIDEO PROTVPLUS.RO
fete venezuela
”Reginele frumuseții” din Venezuela își caută de lucru peste hotare, din cauza sărăciei
Inundații masive au avut loc în Kuwait. Șuvoaiele s-au revărsat pe șosele
63 de morți și 600 de dispăruți în incendiile din California. Trump merge sâmbătă în zona afectată
Jerusalem Post: Merkel i-a cerut lui Iohannis să nu mute ambasada României la Ierusalim
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Theresa May anunţă că nu îşi va da demisia şi va susţine în continuare acordul privind Brexitul
hoti italia
Jaf de proporţii comis de o badante şi de iubitul ei român. De ce nu i-a bănuit nimeni
Kremlinul acuză SUA că transformă UE într-un "vasal". "Zilnic le spun cine e şeful"
Demisii în Guvernul britanic, după ce a fost aprobat proiectul de acord pentru Brexit
56 de morţi şi 130 de dispăruţi în incendiile din California. Mulţi au ars de vii în maşini
Chiloții unei adolescente, prezentați la un proces de viol: Uitați cum a fost îmbrăcată!
Facebook ar fi purtat o campanie de discreditare a criticilor, asociindu-i cu George Soros