Motivul pentru care în Coreea de Nord e mai bine să fii șofer decât medic. „Este jobul ideal!”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 21:26
Categorie: Stiri externe
Coreea de Nord

Meseria de șofer sau cea de marinar reprezintă jobul ideal pentru nord-coreeni, potrivit dezertorilor din această țară. Pe de altă parte, nu la fel de admirați sunt medicii sau profesorii.

 

Deși în societățile dezvoltate, meseria de medic atrage după sine respectul oamenilor, similar celei de profesor, în Coreea de Nord lucrurile stau diferit, potrivit NK News.

Astfel, nord-coreenii consideră prestigioase joburile care atrag după sine o condiție materială bună, respectându-i totodată pe cei aflați în poziții de putere. Acest lucru se datorează faptului că aceștia au legăturile și resursele necesare să facă rost de ceea ce le trebuie.

În același timp, foarte respectați sunt și cei care au acces la valută, mai ales cei care sunt plătiți în monede de schimb internațional. În top sunt diplomații, spionii și cei care lucrează în comerțul internațional, însă grupul acestora este unul restrâns, ei provenind mai ales din familii cu un istoric impecabil.

Însă pentru oamenii de rând, o astfel de poziție este aproape imposibil de obținut în societate. Salvarea lor vine, însă, din meserii precum cea de șofer, marinar sau lucrător în străinătate, locuri de muncă ce le permit accesul la o monedă forte, care are mare putere de cumpărare.

Același lucru îi motivează pe nord-coreeni să își dorească să lucreze peste hotare, deși condițiile de muncă în zone precum pădurile siberiene și deșerturile arabe sunt foarte grele. Cei care ajung să lucreze în afara țării lucrează câte 12 ore pe zi, uneori fără nicio zi liberă, dar cu toate acestea, plătesc sume mari de bani ca mită ca să ajungă acolo.

De exemplu, ca să ajungă să lucreze în Rusia, doritorii trebuie să dețină cel puțin 400 de dolari, dar să și aibă un trecut politic impecabil și să fie membri ai Partidului Muncitorilor. După ce petrec în Rusia în jur de trei ani, aceștia se întorc acasă cu sume între 3.000 și 5.000 de dolari, ceea ce le permite să își deschidă un mic magazin sau o afacere care să asigure stabilitatea familiilor lor.

Alții decid să lucreze ca marinari, in motive similare, deși viața pe mare nu este lipsită de pericole. Cu toate acestea, ei au șansa de procure produse la prețuri mici, pe care să le vândă în afara țării și să scoată profit. Când ajung în china, duc acolo plante medicinale, pe care le vând la prețuri avantajoase. Cu banii obținuți, cumpără haine și electrocasnice, pe care le vând nord-coreenilor.

Foarte bine o duc și cei care dețin o mașină, întrucât pot face venituri suplimentare. Coreea de Nord a implementat un strict control al libertății de mișcare a populației, astfel că pentru cetățeanul de rând este foarte dificil să părăsească orașul sau provincia de rezidență. Pentru fiecare călătorie în afara acestei zone sunt necesare documente speciale, cât și de sume de bani care să fie oferite ca mită. Nu este, însă, cazul șoferilor care au posibilitatea să se plimbe liberi prin țară.

Totodată, un șofer are acces la un autoturism, iar autoturismele sunt destul de rare, mai ales în zonele rurale. Acest privilegiu le oferă posibilitatea să obțină bunuri de consum din alte zone, pe care să le vândă în sate, făcând astfel profit. Mai mult, oamenii apelează la ei ca să poată circula dintr-un loc în altul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: NK News

Condițiile impuse de Papa Francisc, ca să viziteze Coreea de Nord
O mamă și tripleții ei, dați afară dintr-o maternitate din Phenian. Gestul care a înfuriat autoritățile
A 70-a aniversare a Coreei de Nord, în imagini. Paradă militară cu 12.000 de soldați
VIDEO PROTVPLUS.RO