Misiune strict secretă în Australia. Ce au încercat autoritățile să salveze din calea focului

Ultima actualizare: 16-01-2020 20:17

O misiune strict secretă a permis ca o specie de arbori preistorici să fie salvată de ravagiile făcute în Australia de incendiile de vegetație din ultimele luni.

În toiul focurilor, guvernul de la Canberra a dispus o misiune de protecţie a mediului fără precedent pentru protejarea acestor pini, numiți și „copaci-dinozauri” și incluși în patrimoniul mondial al umanităţii.

Între timp, ploile căzute în Melbourne și Brisbane au fost primite cu un suspin de ușurare.

După luni de secetă şi incendii de vegetaţie, două metropole australiene au avut parte de prima ploaie torenţială. Localnicii au primit potopul cu euforie.

Will Ripley, corespondent CNN: „Oamenii de aici din Melbourne sigur se bucură de temperaturile mai reci, rezultatul mai multor furtuni puternice care s-au abătut asupra oraşului ieri, oferind cel puțin o ușurare temporară de la temperaturile toride și bineînțeles după acea ceață densă care a învăluit orașul în ultimele zile, ceea ce a făcut din calitatea aerului să fie pe alocuri una periculoasă, o calitate a aerului care i-a afectat pe unii dintre jucătorii de tenis care sunt prezenţi aici la turneu.

De exemplu, o jucătoare de tenis din Slovenia a abandonat partida din cauza dificultăților de respirație. A fost un moment cu adevărat dramatic. A început să tuşească foarte des și la un moment dat s-a prăbușit în genunchi. Cu siguranță nu este un lucru pe care organizatorii vor să îl vadă aici la Australian Open.”

Organizatorii au dat însă asigurări că turneul de tenis se va desfăsura în condiții normale. Mai ales că în prezent, calitatea aerului din Melbourne s-a îmbunătăţit simțitor.

Veşti bune vin şi de la cei responsabili cu protecţia mediului înconjurător. O echipă de pompieri a reuşit să salveze o specie de pini, despre care spune că datează din perioada preistorică.

Matt Kean, ministrul mediului din New South Wales: „Acești pini au întrecut dinozaurii. Așa că, în momentul în care am văzut că se apropie focul de ei, ne-am dat seama că trebuie să facem tot ce putem pentru a-i salva.”

Când flăcările s-au apropiat de zona protejată, pompierii australieni au împrăștiat din avioane o substanţă ce întârzie arderea, dispusă pe sol într-un inel protector în jurul pinilor. Alții au coborât în canionul unde cresc arborii şi au instalat un sistem de irigaţii pentru a le asigura umiditatea necesară.

Dovezi fosile arată că acest soi de copaci există și cu 200 de milioane de ani în urmă. Mult timp s-a crezut că specia a dispărut, dar, în 1994, au fost descoperite mai multe exemplare în imensul parc național Wollemi, de lângă Sydney.

Matt Kean, ministrul mediului din New South Wales: „Acești copaci nu se mai găsesc nicăieri în lume. De fapt, au mai rămas doar 200 pe planetă, așa că a trebuit să facem tot posibilul pentru a-i proteja și trebuie să ne asigurăm că vor putea supraviețui în viitor. ”

Autorităţile australiene țin secret perimetrul unde se află copacii, pentru a le asigura protecția pe termen lung.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO