Milos Zeman, noul presedinte al Cehiei, vrea alegeri parlamentare anticipate

27-01-2013 11:28


Milos Zeman

Presedintele ales al Cehiei, Milos Zeman, se pronunta in favoarea convocarii alegerilor legislative anticipate, pe fondul situatiei fragile a actualului Guvern de centru-dreapta condus de Petr Necas.

"Dat fiind ca actualul Guvern este mentinut la putere de un partid care nu este rezultat din alegeri libere, ci este format din politicieni traseisti, ar fi de dorit sa organizam alegeri anticipate", a spus Zeman.

Investit in iulie 2010, actualul Guvern este format din partidele de dreapta ODS si TOP 09, fiind sustinut si de formatiunea LIDEM, creata dupa destramarea partidului de centru Afaceri Publice.

Fostul premier de stanga Milos Zeman a castigat sambata alegerile prezidentiale din Cehia, obtinand 54,8% din voturi, conform rezultatelor finale.

Adversarul sau, ministrul de Externe Karel Schwarzenberg (un politician de dreapta in varsta de 75 de ani), a obtinut 45,2% din voturi, conform rezultatelor finale comunicate de Comisia electorala.

BIOGRAFIE: Milos Zeman, noul presedinte al Cehiei, un sustinator al "economiei sociale de piata"

Milos Zeman, care a fost premier social-democrat ceh in perioada 1998-2000 si a castigat alegerile prezidentiale, este un sustinator al "economiei sociale de piata" cunoscut pentru incapatanarea sa, arta de a persifla si limbajul sau brutal.

Nascut la 28 septembrie 1944 la Kolin, in apropiere de Praga, acest economist formeaza impreuna cu Vaclav Havel si Vaclav Klaus trioul care a marcat evolutia tarii de la inlaturarea comunismului.

Limbajul colorat al lui Milos Zeman nu face distinctie.

Potrivit lui, jurnalistii sunt "vechituri" si "gunoi". Berea slovaca "nu este buna decat pentru a spala placa dentara", iar militantii ecologisti "dauneaza naturii mai mult decat gandacii de scoarta".

In 2002, el l-a comparat, intr-un interviu, pe presedintele palestinian Yasser Arafat cu liderul nazist Adolf Hitler, pentru a denunta ulterior o eroare de punctuatie care a denaturat raspunsul sau.

Acest barbat jovial si indesat, cu parul grizonat si zambet ironic, traieste oficial, din 2002, intr-un sat izolat de oras, dar fara a inceta vreodata sa traga sforile puterii din culise.

El a aderat la Partidul Comunist in 1968, dar a fost exclus in 1970. Prietenii lui ii admira curajul de a critica, in perioada respectiva, economia comunista.

Dupa "revolutia de catifea" din 1989, el a aderat la Partidul Social-Democrat (CSSD). A devenit liderul acestuia in 1993 si l-a transformat intr-o forta politica redutabila.

Zeman a fost considerat multa vreme inamicul jurat al lui Vaclav Klaus, presedintele ceh in exercitiu care a fost succesiv ministru de Finante, premier (1993-1997), apoi presedinte al Camerei Deputatilor (1998-2002), inainte de a ajunge la conducerea statului in 2003. Nu ezita totusi sa incheie cu el un "pact de stabilitate".

Acest acord i-a permis lui Milos Zeman, pe atunci seful Camerei inferioare a Parlamentului, sa obtina votarea, in 1998, a unui guvern minoritar in schimbul cedarii presedintiei celor doua Camere ale Parlamentului partidului de dreapta ODS al lui Klaus.

In 2003, el candideaza fara succes la presedintia tarii. In 2007, paraseste CSSD pentru a fonda in 2010 Partidul Drepturilor Cetateanului (SPOZ).

In afara de discursul sau considerat de multe ori populist, criticii ii reproseaza ca il asculta prea mult pe consilierul sau Miroslav Slouf, un fost cadru de partid comunist transformat in lobbyist controversat.

Casatorit cu Ivana, in varsta de 47 de ani, el este tatal unui baiat din prima casatorie, si al unei fete.

Loial traditiei cehe, el isi afiseaza pasiunea pentru bere si pentru bautura locala Becherovka.

Sursa: Mediafax

Tags: milos zeman, cehia,

VIDEO PROTVPLUS.RO