Mickey Mouse e chinez iar Cola a fost inventata de coreeni. Relatarile unui fotograf care a vizitat de 6 ori Coreea de Nord

Ultima actualizare: 24-05-2014 00:21
coreea de nord

Statele Unite sunt considerate cel mai mare inamic al nord-coreenilor, dar asta nu i-a impiedicat pe asiatici sa adopte simbolurile capitaliste americane, cum sunt Mickey Mouse sau Coca Cola.

Fotograful Eric Lafforgue, care a primit recent o interdictie de a intra in statul comunist, a vizitat tara si a vorbit cu locuitorii despre viziunea lor asupra lumii, inainte de a fi expulzat, scrie The Daily Mail.

De la discutii despre imperialistii americani la sistemul de educatie anti-occidental, perceptia coreenilor despre lume este controlata de guvern, in lipsa accesului liber la informatii.

Coreenii pe care Eric i-a intalnit i-au povestit ca Mickey Mouse provine din China iar Coca Cola, cunoscuta sub numele "Crabonated Cocoa", este o inventie locala. Americanii pot vizita tara, dar pot intra sau iesi doar pe calea aerului si nu pot petrece mai mult de 10 zile aici, timp in care sunt insotiti de ghizi.

"Ghizii stiu ca in Statele Unite sunt droguri, crime, somaj si greve, asa ca folosesc fiecare ocazie ca sa iti spuna ca ei nu au aceste probleme", a spus Lafforgue.

Indoctrinarea anti-americana se vede cel mai bine in cazul copiilor. In mediul rural, ei reactioneaza cu teama la vederea unui chip strain. "Pentru ca am parul scurt, au crezut ca sunt un parasutist american", a explicat fotograful.

Intrebat de ce nu ii plac pe americanii, un localnic a raspuns: "Strica totul, domnule Eric. Nimeni nu ii place. Toata lumea e impotriva lor: Castro, El Assad, Ahmadineja, toti! Si Guantanamo!"

In ciuda propagandei agresive, americanii sunt bine primiti de localnici. Lafforgue a povestit ca a intalnit multi turisti americani in timpul calatoriilor sale si majoritatea au fost surprinsi de cat de bine au fost primiti.

VEZI AICI MAI MULTE FOTOGRAFII DIN COREEA DE NORD

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO