Marea Britanie refuza sa isi achite factura la UE. Mesajul premierului Cameron: "Sunt furios, nu o voi plati"


Ultimul update: Luni 27 Octombrie 2014 07:06
Data publicarii: Vineri 24 Octombrie 2014 18:14
Categorie: Stiri externe
David Cameron

Daca un cetatean obisnuit nu-si plateste facturile, risca sa fie executat silit. Ce se intampla insa cand un stat face acelasi gest?

Premierul britanic David Cameron a anuntat pe Twitter ca nu va plati factura de 1.7 miliarde de lire sterline (2.15 miliarde euro), reprezentand contributia suplimentara a tarii sale la bugetul Uniunii Europene. Potrivit Guardian, Cameron a declarat ca suma este inacceptabila si a cerut convocarea unei reuniuni a ministrilor de finante din tarile UE pentru a discuta recalcularea contributiilor la bugetul european.

“Sunt furios ca UE a venit deodata cu o factura de 2 miliarde de euro pe care Marea Britanie trebuie sa o achite. E un comportament oribil si nu voi plati pe 1 decembrie”, a scris Cameron vineri pe Twitter. Postarea sa a primit peste 1500 de retweet-uri, chiar daca nu toata lumea e de acord cu liderul de la Londra. Iar multi utilizatori ai retelei sociale au scris chiar ca nici ei nu-si vor mai plati facturile, daca insusi premierul da un exemplu in acest sens.

 

 

Suma de 1.7 miliarde este rezultatul unei recalculari pe baza rezultatelor economice ale tarilor Uniunii: cele care au mers bine in ultima perioada au de platit contributii mai mari ca pana acum. Marea Britanie, Italia si Olanda s-au trezit astfel cu facturi marite, in vreme ce Franta si Germania au mai putin de platit. Cele 1.7 miliarde de lire sunt diferenta de plata a britanicilor, in urma recalcularii, si reprezinta aproximativ o cincime din contributia platita in mod normal de Regatul Unit la bugetul UE.

"Regina a chicotit de bucurie". Indiscretia facuta de David Cameron

Enorma diferenta de plata a fost anuntata public tot vineri, in mijlocul unui summit UE, si ar trebui achitata pana la 1 decembrie. Presiunile din partea euroscepticilor UKIP, dar si a propriilor sustinatori in Parlament, l-au impins insa pe Cameron sa refuze sa achite. De altfel, Londra ar putea scapa de aceasta factura daca rectificarea bugetara in care este inclusa aceasta e respinsa de majoritatea tarilor Uniunii.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO