Liberatea cuvantului, aparata cu pretul vietii. Un jurnalist rus, asasinat pentru anchetele sale

Ultima actualizare: 18-05-2012 22:47
Kamalov

Un ziarist rus a fost asasinat, pentru ca deranja autoritatile cu anchetele sale jurnalistice. In mod simbolic, crima a avut loc in ziua dedicata comemorarii jurnalistilor ucisi in timp ce isi faceau datoria.

Khadzihimurad Kamalov avea 46 de ani si era fondatorul ziarului Chernovik din Dagestan, republica rusa musulmana.

El a fost impuscat de opt ori de catre un barbat mascat, dupa ce a iesit la la biroul sau, unde tocmai pregatise ultima editie a publicatiei. Jurnalistul a murit ulterior, in drum spre spital.

Presedintele republicii Dagestan, Magomed Magomedov, a declarat ca moartea ziaristului este o mare pierdere pentru intreaga tara, scrie The Guardian.

Kamalov era unul din cei opt ziaristi aflati pe “o lista a executiei”, distribuita de persoane anonime in anul 2009.

In acel document, autorul spunea ca vrea sa razbune moartea mai multor oameni din timpul unor lupte civile, iar jurnalistul era gasit vinovat pentru ca sustinuse luptatorii rebeli.

In ultimele saptamani, republica Dagestan a fost scena mai multor violente, oamenii protestand impotriva fortelor de securitate, acuzate de mai multe rapiri si abuzuri.

Autoritatile de la Kremlin fac eforturi pentru a readuce linistea in Dagestan, dorind sa dezvolte aici o puternica industrie turistica, in care au investit peste 15 miliarde de dolari.

Publicatia la care lucra Kamalov este cunoscuta pentru atitudinea pe care o lua impotriva coruptiei autoritatilor locale, care permit insurgentilor islamisti sa comita multe crime si abuzuri.

Kamalov a participat si la cateva mitinguri organizate de opozitie.

In ultimii ani, mai multi jurnalisti rusi au fost asasinati. In 2004 a fost ucis Paul Klebnikov, editorul Forbes din Rusia, iar doi ani mai tarziu corespondenta de la Novaya Gazeta, Anna Polikovskaya, a fost impuscata mortal, dupa ce a realizat mai multe reportaje despre Cecenia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO