JO 2018: Cum a apărut sora lui Kim Jong-Un. I-a făcut un compliment liderului sud-coreean

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

"Jocurile diplomației" din Coreea de Sud are deja rezultate remarcabile. Prin mijlocirea surorii lui, Kim Jong Un l-a invitat de președintele sud-coreean să viziteze Phenianul "cât de curând posibil".

Dacă invitația se va concretiza, ar fi primul summit dintre cele două țări din ultimii 11 ani.

Invitația istorică nu este însă o veste bună și pentru americani, adepți ai unei politici de aplicare a "presiunii maxime" împotriva regimului nord-coreean.

În timp ce sportivii se întrec în arene, în culise, politicienii evoluează într-un balet diplomatic chiar mai palpitant.

Duyeon Kim: "Din partea Nordului, o vedem pe sora lui Kim, Kim Yo Jong, într-o ofensivă de seducție, cu zâmbetul ei din vârful buzelor și nasul pe sus, sugerând cu un aer de superioritate faptul că face parte din familia domnitoare. La rândul lor, sud-coreenii au oferit celor de la Phenian întreg protocolul la care visau."

Sue Mi Terry: "Kim Jong Un nu e nici pe departe nebun, în realitate e foarte rațional, calculat, chiar înțelept. Nord-coreenii au jucat foarte frumos tactic. Și au doar de câștigat, începând cu victoria de imagine obținuită prin trimiterea unei delegații formate din 22 de atleți și 230 de majorete."

Sâmbătă dimineață președintele Moon a primit-o la Casă Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, pe Kim Yo Jong, prima membră a dinastiei conducătoare din Nord care păşeste pe teritoriul marelui rival, după 1953. Urechile atente au prins un schimb de amabilități.

„Trebuie să vă fi fost greu din cauza vremii reci", a spus Moon, într-o aluzie la gerul care a domnit la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri. „A fost în regulă, domnule preşedinte, pentru că aţi avut amabilitatea să vă pese", i-a răspuns sora tiranului Kim Jong Un.

Cât despre invitația de a merge la Phenian:

Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al președintelui Coreei de Sud: „Președintele Moon a răspuns astfel: "Să facem posibilă această vizită creând condițiile optime!" De asemenea, președintele Moon a cerut Phenianului să facă pași și în direcția dialogului cu Statele Unite.”

O precizare cu talc întrucât Washingtonul este vizibil ostil acestei "ofensive a farmecului" olimpic din partea Phenianului.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: „Ne vom asigura că nord-coreenii nu se folosesc de simbolistică foarte puternică a acestor Jocuri Olimpice pentru a face uitat un record copleșitor în materie de încălcare a drepturilor omului.”

Christian Whiton, fost consilier al administratiei Trump & Bush: „Pentru Mike Pence, era vital să nu fie văzut zâmbind ori strângând mâna unor reprezentanți ai acestui regim abject.”

În mod semnificativ, dacă s-a ferit cât a putut de nord-coreeni, în schimb Mike Pence s-a întâlnit la Seul cu transfugi nord-coreeni.

Mike Pence, vicepreședintele SUA:Reprezentați milioane de nord-coreeni care tânjesc și ei să-și câștige libertatea.”

Adam Mount, expert în domeniul nord-coreean: „Pence a spus lucruri importante despre drepturile omului, dar, în același timp, e limpede că SUA au pierdut teren din punct de vedere diplomatic.”

Lucrurile sunt extrem de delicate, iar terenul minat, o demonstrează și faptul că la ceremonia de deschidere organizatorii le-au poftit iute afară pe sosiile lui Donald Trump și Kim Jong Un, care se țineau de gât amical și pledau pentru pace.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO