Cehii au găsit filmul procesului prin care Stalin a epurat 14 lideri comuniști

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Rudolf Slánský
youtube.com

Istoricii cehi au decosperit mai multe documente și o înregistrare video care arată cum Rudolf Slánský și alți lideri comuniști cehi au devenit victimele epurării staliniste.

Timp de decenii, evenimentele din jurul Procesului Slánský care au condus la condamnarea Secretarului General al Partidului Comunist Ceh și a altor lideri comuniși sau funcționari de rang înalt au fost învăluite în mister, potrivit The Guardian.

Însă, în urma unei descoperiri remarcabile, istoricii vor putea să consulte, în curând, mai multe documente și o înregistrare video a unuia dintre cele mai cunoscute procese-spectacol din blocul sovietic.

Au fost descoperite ore de înregistrări video și audio, o mare parte afectate de mucegai, despre care se crede că acoperă cea mai mare parte a procesului de opt zile. Documentele și suporturile pe care s-a înregistrat procesul erau depozitate în cutii de metal și din lemn, lângă Praga.

Istoricii sunt de părere că documentele au fost luate din sediul Partidului Comunist și au fost ascunse după Revoluția de Catifea, din 1989. Descoperirea a fost predată Arhivei Naționale de Film a Cehiei, care solicită Guvernului ceh suma de 12 milioane de coroane pentru a finanța lucrările de restaurare.

Rudolf Slánský, alături de alți 13 lideri comuniști, au fost acuzați și condamnați că ar fi fost implicați într-o conspirație troțkisto-titoisto-sionistă. Potrivit acuzațiilor, Slánský ar fi fost un spion aservit intereselor capitaliștilor occidentali care urmăreau subminarea socialismului.

Acest caz a făcut parte dintr-o amplă acțiune stalinistă de epurare a elementelor "neloiale" din partidele comuniste din Europa Centrală și de Est.

Cazul Slánský a făcut parte dintr-un val mai mare de epurări staliniste ce avea ca țintă elementele „neloiale” din partidele comuniste din Europa Centrală și de Est, precum și din procesul de epurare a evreilor din conducerea respectivelor partide.

Politicianul a fost condamnat la închisoare, iar în urma procesului a fost spânzurat public la închisoarea Pankrác, în 1952.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO