Isi scoate Croatia la vanzare insulele din cauza crizei financiare?!


Ultimul update: Joi 19 Aprilie 2012 20:26
Data publicarii: Marti 11 August 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Pentru norocosii care au fost ocoliti de recesiune si care viseaza sa aiba propriul colt de rai, a venit momentul! Zvonuri publicate in presa britanica sustin ca faimosul arhipelag Brioni, un paradis turistic din Marea Adriatica va fi scos la vanzare.

Potrivit articolului publicat de siteul The Independent, pentru 2.5 miliarde de dolari, cumparatorul primeste cea mare dintre insule, Brioni Grande, plus alte 14.

Se va alege nu doar cu un paradis turistic, ci si cu un loc incarcat de istorie. Aici, fostul presedinte Tito si-a petrecut vacantele alaturi de sefi de stat, dar si invitati celebri, ca Sophia Loren sau James Joyce.

Se pare ca "oferta" are un motiv extrem de serios: tara se lupta din greu cu criza economica si are nevoie urgenta de lichiditati.

Zvonurile legate de vanzarea insulelor a starnit controverse in Croatia. Unul dintre aspectele indelung comentate este tocmai pretul. Prea mic, dupa parerea specialistilor locali.

Nu este deocamdata clar daca si parcul national din arhipelag, unde traieste inca papagalul in varsta de 52 de ani al lui Tito, este inclus in oferta.

Potentialii cumparatori trebuie sa stie insa ca nu vor putea construi nimic pe insula.

Pe langa arhipelagul Brioni, statul mai scoate la vanzare si compania nationala de asigurari, caile ferate si parti din sectorul energetic.

Deloc impacati cu gandul ca si-a putea pierde "Polinezia Adriaticii", croatii se intreaba daca vanzarea "simbolurilor nationale" este singura solutie pentru alimentarea bugetului de stat.

Pe de alta parte, este adevarat si ca economia tarii are mare nevoie de ajutor. Produsul intern brut a scazut cu 5 procente si investitiile straine s-au injumatatit fata de anul trecut.

La Zagreb, autoritatile s-au grabit sa dezminta informatiile. Insusi presedintele Stipe Mesic a declart ca arhipelagul nu este de vanzare.

Raluca Arvat: Vacanta intre Croatia si Venetia!
Nicoleta Luciu si-a incarcat bateriile in Croatia!
Dupa Venetia urmeaza Croatia. O maree neobisnuita da emotii autoritatilor
VIDEO PROTVPLUS.RO