Întâlnire istorică între Kim Jong-un și Vladimir Putin, la Vladivostok. Subiectele abordate

25-04-2019 07:13


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, s-au întâlnit, joi, la Vladivostok. Este prima întâlnire față în față a celor doi lideri mondiali.

Desfăşurarea evenimentelor, LIVE UPDATE 

UPDATE  10:00 Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, speră că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a fost constructiv și pe viitor va continua în aceeași manieră.

"Tocmai ne-am împărtășit poziția noastră, domnule președinte, într-o conversație față-în-față pe probleme de interes comun asupra tuturor problemelor majore. Vă mulțumesc pentru timpul splendid și sper că negocierile noastre vor continua în același mod, fructuoase și constructive ", a declarat liderul nord-coreean.

UPDATE 9:45 "Am vorbit despre istoria relațiilor noastre interstatale, despre situația actuală și despre perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale", a declarat președintele rus, după întâlnirea cu Kim Jong-un. "Am discutat despre situația din Peninsula Coreeană și ne-am împărtășit poziția cu privire la măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea sa", a mai subliniat președintele rus.

UPDATE 9:20 Vladimir Putin a declarat că discuțiile cu Kim Jong-un au fost "profunde".

UPDATE 9:15 Discuțiile dintre Putin și Kim Jong-un au durat aproximativ 2 ore. Întâlnirea s-a desfășurat cu ușile închise. Membrii delegațiilor nu au participat la negocieri, liderii au fost însoțiți doar de traducători.

UPDATE 9:10 Evenimentul neașteptat la care va participa Kim, în Vladivostok, după întâlnirea cu Putin

UPDATE 8:50 Kim Jong-un și-a exprimat speranța că întâlnirea cu Vladimir Putin va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale.

În deschiderea întâlnirii, Kim Jong-un a mulțumit omologului său rus pentru organizarea discuțiilor și pentru disponibilitatea lui Putin de a găsi timp pentru întâlnire în programul său aglomerat. El a mulțumit, de asemenea, lui Putin pentru realegerea sa în 2018 ca președinte rus, continuând astfel "munca pentru a construi o Rusie puternică".

UPDATE 8:30 Putin a declarat că este "foarte mulțumit" de vizita lui Kim Jong-un în Rusia, adăugând că diplomații din cele două națiuni au început negocierile cu mult timp înainte de summitul istoric.

El l-a felicitat pe liderul nord-coreean că a fost reales în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri de Stat. El a menționat, de asemenea, că anul trecut cele două state au marcat aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

"Îmi amintesc vizita mea în țara dumneavoastră. Tatal dumneavoastră a fost unul dintre autorii Tratatului privind prietenia dintre națiunile noastre", a spus Putin.

"Sunt foarte bucuros de vizita lui Kom Jong-un în Rusia. Colegii noștri s-au pus de acord cu asta cu mult timp în urmă. În primul rând, aș dori să vă felicit pentru că ați fost ales într-un rol important - ca lider al RPDC. V-am trimis o scrisoare, dar sunt fericit să vă urez și personal. Aș dori să spun că anul trecut am sărbătorit 70 de ani de legături diplomatice între țările noastre.

Sunt sigur că vizita dvs. în Rusia va contribui, de asemenea, la dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale și ne va ajuta să înțelegem modalitățile prin care putem contribui la soluționarea situației din Peninsula Coreeană, ce se poate face împreună, ce poate face Rusia pentru a sprijini pozitiv acest demers.

Ne salutăm eforturile pentru dezvoltarea dialogului inter-coreean și pentru eforturile dvs. de a normaliza relațiile SUA-Coreea de Nord. Și, desigur, în ceea ce privește agenda bilaterală, trebuie să realizăm multe pentru a dezvolta legăturile comerciale și economice și legăturile umanitare"

UPDATE 8:24 Gestul făcut de Vladimir Putin la întâlnirea istorică cu Kim Jong-un. VIDEO

UPDATE 7:15 Kim Jong-un și-a exprimat speranța că întâlnirea sa cu Putin va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Și liderul de la Kremlin a declarat că este încrezător că vizita lui Kim Jong-un va ajuta la rezolvarea situației din Peninsula Coreeană. Moscova felicită eforturile de normalizare a relațiilor cu Coreea de Sud și SUA. 

UPDATE 7:00 Peste 300 de jurnaliști sunt prezenți la summitul de la Vladivostok pentru a urmări întâlnirea istorică. Cei doi lideri au dat mâna în fața clădirii în care va avea loc summitul înainte de discuțiile alături de oficialii care îi însoțesc.

Principalele subiecte de pe agenda summitului sunt rezolvarea pașnică a problemei nucleare din Peninsula Coreeană și asigurarea securității în Asia de Nord-Est.

Liderii vor discuta, de asemenea, relațiile bilaterale, inclusiv legăturile politice, economice, culturale și umanitare. Nu sunt planificate semnături sau declarații comune.

Așteptările după summitul de la Vladivostok

Kim dorește ca prin această vizită să îşi mărească susţinerea străină pentru planurile sale de dezvoltare economică, în urma eşecului celui de-al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump din februarie de la Hanoi.

După eşecul summit-ului de la Hanoi, Kim cel mai probabil doreşte să arate că încă este căutat de liderii internaţionali şi că are la dispoziţie mai multe opţiuni, a afirmat Artyom Lukin, profesor la universitatea din Vladivostok.

„Kim nu vrea să pară prea dependent de Washington, Beijing sau Seul. În ceea ce priveşte Rusia, summit-ul Putin-Kim va reafirma statutul Moscovei de actor important în peninsula coreeană. Această întâlnire este importantă pentru prestigiul internaţional al Rusiei”, a precizat el.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: TASS

VIDEO PROTVPLUS.RO