Incendiile din Australia au propriul sistem meteo. Ce este "balaurul de nori care scuipă foc"

Dată publicare: 04-01-2020 13:50
Dată actualizare: 04-01-2020 14:09


Incendii devastatoare în Australia - 4

Incendiile apocaliptice din Australia generează atât de multă căldură încât au dat naștere unui sistem meteorologic propriu, cu tornade de foc și furtuni de fulgere.

Responsabili ai Serviciului de Pompieri din New South Wales (RFS) au avertizat, sâmbătă, că unul dintre incendiile de pe coastă a generat propriul sistem meteorologic, la o distanță de aproximativ 300 de km de Sydney, informează Reuters.

“O furtună generată de foc s-a format în cadrul incendiului Currowan. Este o situație extrem de periculoasă. Monitorizați situația din jurul vostru și luați măsurile care se impun“, a anunțat RFS pe social media.

Condițiile meteorologice sunt rezultatul formării norilor pirocumulonimbus. Astfel de formațiuni au apărut în toată lumea, însă, ca urmare a schimbărilor climatice globale, pot deveni mai frecvente pentru australieni, se arată într-un raport al Consiliul Climei din Australia, în 2019.

NASA descrie acest fenomen ca fiind ”un balaur de nori care respiră foc”.

Un pompier australian a fost ucis, luni, de o tornadă de foc cauzată de un nor pirocumulonimbus care a trecut peste camionul în care se afla.

“Acel eveniment extraordinar a rezultat în răsturnarea camionului de 10 tone. Acesta este pericolul cu care ne confruntăm”, a declarat comisarul Shane Fitzsimmons.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO