Inalt oficial ONU: Mircea Geoana, posibil candidat la postul de Secretar General al Natiunilor Unite. Cine sunt rivalii

14-11-2014 13:13


Mircea Geoana

Politicianul indian Shashi Tharoor, fost subsecretar general al ONU, sustine intr-un articol ca Mircea Geoana ar viza sefia organizatiei in 2016.

Potrivit lui Tharoor, care a candidat el insusi la postul de Secretar General in 2006, fiind al doilea clasat dupa Ban Ki-Moon, alegerile pentru postul de lider al Natiunilor Unite au loc la adapost de ochii opiniei publice, de aceea candidati sunt cunoscuti mai mult pe surse. Iar pentru 2016, unul dintre candidati ar fi Mircea Geoana, despre care Tharoor spune ca ar fi “foarte respectat printre sefii de stat P5”.

P5 desemeneaza cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate (China, Franta, Marea Britanie, Rusia si SUA). Consiliul de Securitate este cel care selecteaza candidatul, oricare tara P5 avand dreptul de a-si exprima veto-ul. Ulterior, candidatul trebuie votat si de Adunarea Generala, insa aceasta e mai mult o formalitate.

In 2013, numele lui Mircea Geoana a fost vehiculat si pentru sefia NATO

Tharoor, care a fost el insusi subecretar general al ONU si ministru de externe in tara sa, India, spune ca secretarii generali sunt selectati prin rotatie din marile regiuni ale lumii. Pana acum singura care nu a dat un lider ONU a fost Europa de Est.

Ca urmare, candidatii pentru 2016 ar veni din aceasta parte a lumii, printre ei numarandu-se, pe langa Geoana, fostul presedinte sloven Danilo Turk, Irina Bokova din Bulgaria, care la ora actuala conduce UNESCO, dar si doi fosti ministri de externe ai Slovaciei, Miroslav Lajcak si Jan Kubis. Unii dintre acesti candidati ar fi inceput deja sa caute sprijin in randul membrilor Consiliului de securitate, afirma oficialul indian.

Gafa comisa de secretarul general al ONU la intalnirea cu Conchita Wurst. Ban Ki-moon a confundat Austria cu Australia

Toti cinci sunt binecunoscuti in cercurile diplomatice si patru dintre ei au experienta la ONU”, afirma Tharoor, care atrage atentia asupra faptului ca Moscova ar putea sa-si exercite dreptul de veto impotriva unui lider al Natiunilor Unite din Europa de Est – motiv pentru care in cursa nu s-ar fi inscris, de pilda, fostul sef al diplomatiei poloneze, Radek Sikorski. “In 2016, mizati pe un candidat est-european acceptabil mai ales pentru Rusia”, conchide Tharoor.

Pana acum, cea mai inalta functie detinuta de un roman in cadrul ONU a fost cea de subsecretar general, detinuta de Liviu Bota intre 1995 si 1999.

Sursa: , Project Syndicate

VIDEO PROTVPLUS.RO