Hosni Mubarak, fostul presedinte egiptean, a fost condamnat la trei ani de inchisoare

21-05-2014 15:10


Hosni Mubarak

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat miercuri la trei ani de inchisoare, iar cei doi fii ai sai la cate patru ani, pentru ca au deturnat fonduri publice.

Mubarak, in varsta de 85 de ani, a fost judecat in prima instanta de un tribunal din Cairo pentru coruptie, fiind acuzat ca a deturnat, impreuna cu fiii sai Gamal si Alaa, 125 de milioane de lire egiptene (13,5 milioane de euro) din bugetul palatului prezidential, scrie Mediafax.

El este, de asemenea, judecat intr-un alt proces pentru moartea unor manifestanti in timpul revoltei care l-a constrans sa renunte la putere la inceputul lui 2011.

Pentru acest cap de acuzare de "complicitate la crima", el risca inchisoarea pe viata, o pedeapsa la care a fost condamnat in prima instanta in iunie 2012, inainte de decizia Curtii de Casatie de a fi rejudecat.

Procesele lui Mubarak, foarte mediatizate la inceput, sunt in prezent eclipsate de cele ale succesorului sau islamist Mohamed Morsi, singurul presedinte ales democratic in Egipt dar destituit in urma cu 11 luni de seful armatei.

Morsi si aproape toti liderii confreriei islamiste Fratii Musulmani risca pedeapsa cu moartea in diverse procese, iar Guvernul condus de facto de armata desfasoara o represiune sangeroasa impotriva sustinatorilor sai.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO